Είναι αποτελεσματικές οι διάσημες δίαιτες;

  • Ιούνιος 2022

Καθημερινά διαβάζουμε εκατοντάδες άρθρα στα οποία οι Stars αποκαλύπτουν τα μυστικά της ομορφιάς τους, ενώ από την επόμενη κιόλας ημέρα τρέχουμε να προμηθευτούμε τα τρόφιμα που κρύβονται πίσω από το καλοσχηματισμένο τους κορμί. Στις περιπτώσεις που δεν ευθύνεται το Photoshop της Adobe για τις αψεγάδιαστες σιλουέτες των celebrities στα εξώφυλλα των περιοδικών, ποια δίαιτα ακολουθούν; Πρόκειται για ασφαλή διαιτητικά σχήματα ή μήπως για έξυπνα tricks που «ξεγελούν» το σώμα και έχουν τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα;

The Maple Syrup Diet

Πρόκειται για μία από τις γνωστότερες δίαιτες αποτοξίνωσης, η δίαιτα του σφενδανόζουμου στην ελληνική, που έχει ως βάση έναν ειδικό χυμό παρασκευασμένο με νερό-χυμό λεμονιού-σιρόπι σφενδάμου και πιπέρι καγιέν. Ο διαιτώμενος πρέπει να «τρέφεται» αποκλειστικά με χυμό (8-12 ποτήρια/ημέρα).

Το σχόλιο: Το συγκεκριμένο διαιτητικό σχήμα, δεν είναι μόνο φτωχό σε θερμίδες, αλλά χαρακτηρίζεται και από την παντελή απουσία πρωτεΐνης, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, συστατικά απαραίτητα για τη σωστή και ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Αν πιστέψεις πως ο χυμός μπορεί να σε μετατρέψει στην αντιστοίχου χρώματος γαζέλα, μάλλον θα αναθεωρήσεις μετά τα πρώτα συμπτώματα αδυναμίας, κούρασης, έλλειψης συγκέντρωσης και φουσκώματος. Το πιθανότερο σενάριο, να την «πατήσεις» όπως η Beyoncé που μόλις ολοκλήρωσε το πρόγραμμα ένιωσε την ανάγκη να φάει ότι βρεθεί στο δρόμο της. Δοκίμασέ την μόνο αν θέλεις να χάσεις κιλά για.. να τα ξαναπάρεις!

The Grapefruit Diet

Είναι ένα διαιτητικό σχήμα, υψηλό σε λιπαρές – πρωτεϊνούχες τροφές και χαμηλό σε υδατάνθρακες. Υπόσχεται απώλεια πολλών κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υποχρέωσή σου; Να καταναλώνεις χυμό γκρέιπφρουτ μετά από κάθε γεύμα! Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται σε ένα υποτιθέμενο συστατικό που υπάρχει στο φρούτο, το οποίο όταν καταναλώνεται μαζί με πρωτεΐνες ενεργοποιεί την καύση λίπους και οδηγεί στη μείωση του βάρους. Σε αυτή τη «ζουμερή» δίαιτα μπορείς να απολαύσεις βούτυρο, διάφορες λιπαρές σάλτσες στις σαλάτες σου, αλλά και τηγανητά τρόφιμα. Τι κι αν το μπέικον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πρωινού σου το γκρέιπφρουτ ως δια μαγείας θα «κάψει» τα λίπη και εσύ θα γίνεις «συλφίδα» σε μόλις 12 ημέρες!

Το σχόλιο: Ας μη γελιόμαστε. Θαυματουργά τρόφιμα δεν υπάρχουν και σε καμία περίπτωση, το κατά τα άλλα πλούσιο σε βιταμίνη C φρούτο, δεν θα σας χαρίσει από μόνο του το σώμα των ονείρων σας. Η επιτυχία της δίαιτας στηρίζεται και σε ένα ακόμη στοιχείο, την πολύ μικρή κατανάλωση φαγητού. Πρόκειται για ένα σχήμα 800-1000 θερμίδων που με ή χωρίς το γκρέιπφρουτ, θα οδηγήσει στη μείωση του βάρους. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που θα προκαλέσει είναι κυρίως απώλεια υγρών και ΟΧΙ λίπους, με αποτέλεσμα την άμεση επαναπρόσληψη των χαμένων κιλών, ενώ ταυτόχρονα θα “εκτινάξει” τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα σας. Άλλωστε, αν αυτό το πρωτοποριακό σχήμα λειτουργούσε τόσο καλά, η παραγωγή γκρέιπφρουτ μάλλον θα έλυνε και το οικονομικό πρόβλημα της χώρας!

Δίαιτα σύμφωνα με την ομάδα αίματος

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο διαιτητικό σχήμα, σε όσους έχουν την ομάδα αίματος Α, δεν επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι κτλ) ενώ μάλιστα τους συστήνεται να ακολουθήσουν χορτοφαγική δίαιτα. Τα άτομα με Ομάδα Β καταναλώνουν λίγο μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ όσοι έχουν ομάδα αίματος ΑΒ μπορούν να επιλέξουν ένα συνδυασμό τροφίμων και από τις δύο παραπάνω κατηγορίες. Τέλος, στην ομάδα αίματος 0 συστήνεται μεγάλη κατανάλωση κρεατικών ενώ στο μενού δεν συμπεριλαμβάνονται καθόλου σιτηρά, γαλακτοκομικά και δημητριακά προϊόντα.

Το σχόλιο: Η πλήρης αποφυγή μιας ολόκληρης κατηγορίας τροφίμων δεν είναι ποτέ καλή ιδέα και σίγουρα δεν συνάδει με τις αρχές μίας σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Η στέρηση σίγουρα θα οδηγήσει σε σημαντικές διατροφικές ελλείψεις, όπως για παράδειγμα η έλλειψη ασβεστίου στα άτομα που το συγκεκριμένο διατροφικό σχήμα συστήνει να αποφεύγουν εντελώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τέλος, το βάρος των ατόμων που ακολουθούν το συγκεκριμένο σχήμα μειώνεται καθώς η πρόσληψη σε θερμίδες είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Δίαιτα Dukan

Έγινε γνωστή από τη Kate Middleton λίγο πρίν το γάμο της και είναι μια δίαιτα 4 φάσεων. Στην αρχή της εφαρμογής της το μενού περιλαμβάνει μόνο πρωτεΐνη (κρέας, ψάρια, θαλασσινά, αυγά κτλ), στη 2η φάση προστίθενται και λαχανικά, στη 3η φάση προστίθενται φρούτα και 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, ενώ η 4η φάση είναι η φάση της συντήρησης. Ο στόχος είναι η απώλεια περίπου 3.5 κιλών/εβδομάδα

Το σχόλιο: Είναι αποδοτική αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα και μελέτες που να υποστηρίζουν ότι είναι ασφαλής. Και σε αυτή την περίπτωση ο περιορισμός θερμίδων οδηγεί σε μείωση του βάρους, μιας και κατά το μεγαλύτερο διάστημα της εφαρμογής της αποκλείονται ολόκληρες ομάδες τροφίμων από τη διατροφή. Όσοι την εφαρμόζουν συνήθως επανακτούν το χαμένο βάρος μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

Η δίαιτα του Hollywood

Άλλη μία δίαιτα εξπρές, που διαρκεί 48ώρες και περιλαμβάνει ένα ρόφημα από σιρόπι καλαμποκιού, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά. Στόχος της είναι η απώλεια 5 κιλών σε δυο ημέρες.

Το σχόλιο: Αρκετά ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά και επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου. Η απώλεια βασίζεται κυρίως στην απώλεια υγρών, και όχι λιπώδους ιστού, γεγονός που σχετίζεται με την άμεση επαναπρόσληψη βάρους μόλις ο διαιτώμενος ακολουθήσει ξανά ένα «φυσιολογικό» τρόπο διατροφής.

Οι διαιτολόγοι ψηφίζουν Gisele!

Τρώει τα πάντα, ακόμη και burgers. Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει πως η «μητέρα φύση» της έδωσε απλόχερα την εύνοιά της, όμως η Gisele δεν επαναπαύεται στο καλοσχηματισμένο DNA της. Προσέχει τις ποσότητες που καταναλώνει και φροντίζει να γυμνάζεται έντονα και σε τακτική βάση για να.. έχει! Όσο κι αν ακούγεται κλισέ, το παραδοσιακό τρίπτυχο «Ποικιλία- Μέτρο- Ισορροπία» σε συνδυασμό με ένα σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής, φαίνεται πως αποτελεί το κλειδί για μία καλλίγραμμη σιλουέτα!

Μπορεί οι δίαιτες των stars να σε προκαλούν να τις δοκιμάσεις, όμως δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς πως η επιτυχία ενός προγράμματος αδυνατίσματος κρίνεται στο κατά πόσο θα καταφέρεις να διατηρήσεις το νέο σου βάρος. Όπως μαρτυρούν επιστημονικά δεδομένα, η διατήρηση επιτυγχάνεται αν καταφέρεις να αλλάξεις τις κακές διατροφικές συνήθειες, αυτές που κρύβονται πίσω από τα λίγα ή περισσότερα περιττά κιλά.

Το συμπέρασμα; Μην πέφτεις κι εσύ θύμα των ανορθόδοξων διαιτητικών σχημάτων. Όποιος κι αν είναι ο στόχος σου, πρέπει να σκεφτείς μια στρατηγική μακροπρόθεσμη, που σου εξασφαλίζει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Εμπιστεύσου λοιπόν έναν πτυχιούχο διαιτολόγο που θα σε βοηθήσει να αλλάξεις μόνιμα την εικόνα του σώματός σου με τρόπο φυσικό και.. αβίαστο!

Άλλαξε τη ζωή σου με ένα κλικ!