Για ποιους λόγους δεν κατεβαίνει η ζυγαριά

  • Ιούνιος 2022

Παρότι προσπαθείς σκληρά με δίαιτα και υγιεινή διατροφή, η ζυγαριά δε λέει να κατέβει. Αν έχεις αποκλείσει το ενδεχόμενο του να καταναλώνεις extra θερμίδες εν αγνοία σου, τότε τι άλλο μπορεί να ευθύνεται;

Δείξε μου το φάρμακό σου…

Ορισμένα φάρμακα, κυρίως αυτά που ανήκουν στην κατηγορία των κορτικοστεροειδών, των αντισταμινικών όπως και κάποια αντικαταθλιπτικά, έχουν ως παρενέργειες την αύξηση του βάρους ή της όρεξης. Σε αυτή την περίπτωση συμβουλεύσου το γιατρό και το διαιτολόγο σου, καθώς απλές αλλαγές στον τρόπο διατροφής σου (π.χ περιορισμός νατρίου) μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θυρεοειδής αδένας

Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση του μεταβολισμού και αύξηση του σωματικού βάρους. Πράγματι, λοιπόν, αν κάποιος πάσχει από υποθυρεοειδισμό, μία δίαιτα μπορεί να μη φέρει τα θεμιτά αποτελέσματα. Με την κατάλληλη όμως φαρμακοθεραπεία από το γιατρό και τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο διατροφής από το διαιτολόγο σου, θα είσαι ξανά σε θέση να κυνηγήσεις το στόχο της απώλειας κιλών.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Πάσχει περίπου το 4-5% των γυναικών. Εξαιτίας την ινσουλινοαντίστασης, που αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου, οι πάσχουσες όχι μόνο δυσκολεύονται να χάσουν βάρος, αλλά έχουν και την τάση να το αυξάνουν. Στην περίπτωση αυτή, πρωταρχικό μέλημά σου είναι να επισκεφτείς τον ενδοκρινολόγο και το γυναικολόγο σου, για να καθορίσουν την κατάλληλη αγωγή. Την περίοδο αυτή, τοποθέτησε ρεαλιστικούς στόχους: αρχικά τη διατήρηση του παρόντος βάρους σου και στη συνέχεια την αργή και σταθερή απώλεια βάρους με τη συμβολή του διαιτολόγου σου.

Σταμάτησα να «καίω»;

Ο οργανισμός είναι ένα πολύπλοκο και ακριβές σύστημα που ξοδεύει συνεχώς ενέργεια για την παραμικρή κίνηση που κάνουμε: από το αυτόματο ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων, μέχρι και έναν αγώνα δρόμου. Τα πράγματα, όμως, αρχίζουν να αλλάζουν όταν το σύστημα απειληθεί. Πως; Όταν τρως ελάχιστα, ο οργανισμός σου αντιλαμβάνεται κατά μία έννοια πως δε θα έχει από εδώ και πέρα καύσιμα, με αποτέλεσμα ο μεταβολικός σου ρυθμός, δηλαδή οι θερμίδες που «καίει» το σώμα σου ανά ημέρα, να αρχίζει να μειώνεται . Η λύση; Ένα ισορροπημένο διατροφικό σχήμα με 5-6 γεύματα την ημέρα και όχι η στέρηση. Κλειδί στην περίπτωση αυτή αποτελεί και η άσκηση. Φρόντισε να την εντάξεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα με όποια μορφή σε ευχαριστεί.

Η «εκδίκηση» των μυών

Αν κατά τη διάρκεια έντονου προγράμματος συνδυασμού αερόβιας και αναερόβιας άσκησης (βάρη), δεν χάνεις καθόλου βάρος αλλά δείχνεις καλύτερα, νιώθεις πιο αδύνατη και τα ρούχα σου εφαρμόζουν με άνεση, τότε τα νέα είναι ευχάριστα. Χάνεις σε λίπος και ταυτόχρονα κερδίζεις σε μυϊκό ιστό! Η ζυγαριά σε αυτή την περίπτωση δεν κατεβαίνει διότι οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος. Αντί για να απογοητευτείς, λοιπόν, τι θα έλεγες να κάνεις μια λιπομέτρηση;

Άλλαξε τη ζωή σου με ένα κλικ!