Παιδική διατροφή: Οι λύσεις στα προβλήματα!
«Πόσο να ανησυχήσω εάν το παιδί μου δεν τρώει; Πώς να εντάξω τα φρούτα και τα λαχανικά στο διαιτολόγιό του; Πόσο κινδυνεύει να παχύνει όταν παρακολουθεί πολλές ώρες τηλεόραση; Υπάρχει τρόπος να το ανακουφίσω από τη δυσκοιλιότητα;»
Αυτά είναι κάποια από τα πιο συχνά ερωτήματα, που εμείς οι διατροφολόγοι καλούμαστε να απαντήσουμε όσον αφορά στην παιδική διατροφή. Στο παρόν άρθρο, θα σου δώσω απαντήσεις και συμβουλές, ώστε να κάνεις τη διατροφή του παιδιού σου… παιχνιδάκι! Πάμε, λοιπόν, να ρίξουμε μια ματιά.
Το παιδί μου δεν τρώει πολύ. Να το πιέσω;
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες για να καταλάβεις αν το παιδί σου έχει χορτάσει. Ένα μεγαλύτερο παιδί απλά θα το πει, ενώ κάποιο μικρότερο θα αρχίσει να παίζει με το φαγητό που έμεινε στο πιάτο, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι δεν θέλει να φάει άλλο. Ένα παιδί τρέφεται καλά, όταν αναπτύσσεται σωστά. Με βάση αυτό, λοιπόν, να ανησυχήσεις μόνο αν παρατηρήσεις αναστολή της ανάπτυξής του. Στην περίπτωση αυτή, καλό θα ήταν να απευθυνθείς άμεσα στον παιδίατρό σου.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις πως η στάση σου γύρω από το θέμα του φαγητού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Υπό το πρίσμα αυτό, το να πιέζεις το παιδί να αδειάσει το πιάτο του, είναι λάθος. Έχε στο μυαλό σου πως ένα μικρό σωματάκι χρειάζεται και μικρότερες μερίδες. Με το να πιέζεις το παιδί να φάει, μπορεί άθελά σου να ενθαρρύνεις την υπερφαγία, συνήθεια που θα μπορούσε να συνδεθεί με προβλήματα στο βάρος του παιδιού, σε μεταγενέστερα στάδια στη ζωή του. Επιπρόσθετα, μην δείξεις πως έχεις στεναχωρηθεί από την άρνηση του παιδιού να φάει. Αν το κάνει για να τραβήξει την προσοχή, η δυσαρέσκειά σου ικανοποιεί αυτήν του την ανάγκη και είναι πιθανό να επαναλάβει τη συμπεριφορά αυτή, πάλι για τον ίδιο λόγο.
Υπάρχει, λοιπόν, τρόπος ώστε να κάνεις τα γεύματα του παιδιού σου εύκολα και πιο ευχάριστα; Η απάντηση είναι ναι, και μερικές λύσεις είναι οι εξής:
Προειδοποίησε λίγο πριν το γεύμα: Μπορεί τα παιδιά να είναι κουρασμένα ή προσηλωμένα στο παιχνίδι και το τελευταίο που τα απασχολεί, τότε, είναι το φαγητό. Λέγοντας πως θα φάει σε δέκα λεπτά, δίνεις χρόνο στο παιδί να ηρεμήσει και να προετοιμαστεί.
Όρισε συγκεκριμένες ώρες φαγητού και φάτε όλοι μαζί: Φρόντισε το κλίμα στο τραπέζι να είναι ευχάριστο, χωρίς τσακωμούς και φασαρίες, κάνοντάς το να περιμένει πως και πως αυτή την ώρα της ημέρας.
Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει: Σέρβιρε δημιουργικά και πολύχρωμα πιάτα. Σχημάτισε φατσούλες και σχέδια με τα τρόφιμα, δίνοντας έτσι στα παιδιά ένα ακόμη κίνητρο.
Το παιδί μου βλέπει πολύ τηλεόραση. Θα γίνει υπέρβαρο;
Η αλήθεια είναι πως η τηλεόραση μπορεί να επηρεάσει κατά πολύ τις διατροφικές επιλογές των παιδιών. Τα περισσότερα τρόφιμα που προβάλλονται στην τηλεόραση, είναι υψηλά σε λίπος, ζάχαρη, αλάτι και θερμίδες και ταυτόχρονα φτωχά σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Μία πρόσφατη μελέτη καταδεικνύει πως η κατανάλωση των τροφίμων που συνήθως διαφημίζονται στην τηλεόραση οδηγεί κατά μέσο όρο σε τριπλάσια πρόσληψη σακχάρων και διπλάσια πρόσληψη λίπους, σε σχέση με τις ποσότητες που θα πρέπει να καταναλώνει ένα άτομο μέσα στη μέρα. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό;
Παρακολούθησε διαφημίσεις μαζί με τα παιδιά σου: Συζήτησε μαζί τους για τα τρόφιμα που βλέπουν και εξήγησέ τους ποια θα μπορούσε να θεωρηθεί η υγιεινότερη επιλογή. Κοίταξε μαζί τους τη σύσταση των τροφίμων που διαφημίζονται. Εξήγησε πως με τον τρόπο αυτό θα δείτε τι υπάρχει «μέσα» στα τρόφιμα, βοηθώντας τα να καταλάβουν τι σημαίνει θρεπτική αξία τροφίμων και πόσο σημαντικό είναι να αξιολογούμε τα τρόφιμα πριν τα καταναλώσουμε.
Μην απαγορεύεις τα ανθυγιεινά τρόφιμα: Κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει εναντίον σου, καθώς ο περιορισμός τέτοιων τροφίμων θα αυξήσει το ενδιαφέρον του παιδιού γι ‘αυτά.
Κλείσε την τηλεόραση και φάτε όλοι μαζί: Τα οικογενειακά γεύματα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ενθαρρύνεις την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών. Ως γονέας, είναι δική σου υπόθεση το να αποφασίσεις ποια τρόφιμα θα είναι διαθέσιμα για κατανάλωση, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα καταναλωθούν. Τα παιδιά θα αντιγράψουν τη συμπεριφορά αυτή, οπότε είναι πολύ σημαντικό να δώσεις πρώτα εσύ το καλό παράδειγμα.
Βάλε περιορισμούς: Όρισε για πόσο χρόνο την ημέρα θα μπορούν τα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση και μην το διαπραγματεύεσαι. Αντί απλά να κλείσεις την τηλεόραση, πήγαινε μαζί τους κάπου έξω. Προτίμησε μέρη που θα μπορούν να παίξουν, να κινηθούν ή να συμμετάσχουν σε κάποιο ομαδικό άθλημα.
Το παιδί μου δεν τρώει φρούτα και λαχανικά
Μην ανησυχείς, δεν είναι το μοναδικό! Έρευνα που δημοσιεύθηκε σε Αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό, και συγκεκριμένα στο Journal of the American Dietetic Association, έδειξε πως η πλειοψηφία των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν καταναλώνει τις συνιστώμενες ποσότητες (2 ½ φλιτζάνια λαχανικά και 1 ½ φλιτζάνια φρούτων) την ημέρα. Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να χρησιμοποιήσεις έξυπνους τρόπους για να πείσεις το παιδί σου να καταναλώνει φρούτα και λαχανικά, όπως:
Πάρε τα παιδιά μαζί σου στο μανάβικο της γειτονιάς: Άφησε τα ίδια να διαλέξουν τα καλύτερα μήλα, ή προκάλεσέ τα να γεμίσουν το καλάθι σας με φρούτα και λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων. Δώσε τους την ελευθερία να αγοράσουν όποιο φρούτο ή λαχανικό θα ήθελαν να δοκιμάσουν. Όσο τα παιδιά συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή, τόσο πιο πολύ θα θέλουν να φάνε τα φρούτα και τα λαχανικά.
Ενθάρρυνε τη συμμετοχή τους στην προετοιμασία των φαγητών: Άφησέ τα να πλύνουν και να τεμαχίσουν τα λαχανικά ή ακόμη και να επιλέξουν τη συνταγή που θα φτιάξετε σήμερα. Ένα παραπάνω κίνητρο θα δώσεις, αν ορίσεις τα παιδιά ως τους «επίσημους δοκιμαστές» του τελικού πιάτου.
Φύλαξε τα φρούτα και τα λαχανικά πλυμένα σε διάφανα βάζα: Με τον τρόπο αυτό, θα είναι εύκολο για τα παιδιά να τα βλέπουν και κατά συνέπεια να τα καταναλώνουν. Προτίμησε να τα τοποθετείς χαμηλά ώστε να μπορούν να τα φτάνουν σε κάθε ενδεχόμενη λιγούρα.
Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τα φρούτα: Με ποιόν τρόπο; Για να ακονίσουν τις δεξιότητές τους στα μαθηματικά! «Αν τα τέσσερα πορτοκάλια κοστίζουν 2 ευρώ.. τότε πόσο κοστίζουν τα έξι;»
Πώς να ανακουφίσεις το παιδί από τη δυσκοιλιότητα;
Η παιδική δυσκοιλιότητα εμφανίζεται όταν το παιδί δεν επισκέπτεται συχνά την τουαλέτα, όταν έχει δύσκολες κενώσεις, σκληρά κόπρανα ή ακόμα όταν παραπονιέται για έντονους πόνους κατά την διάρκεια της κένωσης.
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη λύση ή στη μείωση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας, με τις φυτικές ίνες να αποτελούν το «κλειδί» της υπόθεσης. Οι φυτικές ίνες ανήκουν στην κατηγορία των υδατανθράκων, άλλα δεν πέπτονται και δεν διασπώνται στον πεπτικό σωλήνα, με αποτέλεσμα να βοηθούν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Προτίμησε προϊόντα ολικής αλέσεως
- Επίλεξε δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
- Δημιούργησε μαζί με το παιδί τα «δικά σας δημητριακά» ανακατεύοντας τα αγαπημένα του δημητριακά με νιφάδες βρώμης ή άλλα δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες.
- Αντικατέστησε τις απλές φρυγανιές με φρυγανιές ολικής άλεσης ή ακόμα και κρίθινο παξιμάδι.
- Χρησιμοποίησε πολύσπορο αντί για λευκό ψωμί.
Αύξησε τα φρούτα και τα λαχανικά
- Προτίμησε για τα ενδιάμεσα σνακ του παιδιού φρούτα που μπορούν να καταναλωθούν με τη φλούδα. Το μήλο, το αχλάδι και τα βερίκοκα αποτελούν καλές επιλογές.
- Τα δαμάσκηνα και τα ακτινίδια, επίσης βοηθούν στη μείωση των δυσάρεστων συμπτωμάτων.
- Πρόσθεσε αποξηραμένα φρούτα στο γιαούρτι, στις σαλάτες, ή στο μπολ με τα δημητριακά τους.
Συνόδεψε με σαλάτα τα γεύματα των παιδιών
Χρησιμοποίησε πολύχρωμα λαχανικά και δώσε τους ευφάνταστα σχήματα, προκειμένου να τα καταναλώσουν με μεγαλύτερη ευκολία και ευχαρίστηση.
Αύξησε τη συχνότητα κατανάλωσης οσπρίων
Οι φακές, τα ρεβίθια και φασόλια είναι πλούσιες πηγές φυτικών ινών. Στόχευσε στην κατανάλωσή τους τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα.
Ενθάρρυνε το παιδί να ενυδατώνεται επαρκώς
Η σωστή ενυδάτωση σε συνδυασμό με την πρόσληψη φυτικών ινών βοηθούν ιδιαίτερα στην κινητικότητα του εντέρου, ανακουφίζοντας από τα δυσάρεστα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στην ενυδάτωση, ιδιαίτερα αν το παιδί σου είναι μικρό και δε μπορεί να ζητήσει ή να βάλει από μόνο του νερό.