Διατροφή για γερό ανοσοποιητικό
Δεδομένου ότι έχεις πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας, πόσο εύκολο, σκέφτεσαι, είναι να εκτεθείς στους παθογόνους μικροοργανισμούς; Ε λοιπόν, η απάντηση μπορεί να σε εκπλήξει! Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, μόνο τα κουμπιά του ασανσέρ περιέχουν σαράντα φορές περισσότερα μικρόβια από εκείνα που βρίσκονται στις δημόσιες τουαλέτες. Έτσι, με μία απλή αναγωγή, στο χώρο εργασίας σου μπορεί να συναντήσεις 400 φορές περισσότερα βακτήρια από όσα συναντάμε.. στο καπάκι μιας λεκάνης!
Το ανθρώπινο σώμα αποτελεί ένα ιδανικό περιβάλλον για πολλά μικρόβια και καθημερινά αλληλεπιδρούμε με χιλιάδες μικροοργανισμούς. Υπάρχει όμως, ένα ολόκληρο δίκτυο εξειδικευμένων οργάνων, ιστών και κυττάρων, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο αλληλεπιδρά με τους ξένους εισβολείς και μας προστατεύει από ασθένειες και λοιμώξεις.
Τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τις πιθανότητες να αρρωστήσεις;
Επίλεξε έξυπνα τρόφιμα:
Πληθώρα μελετών δείχνουν πως κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στις τροφές, είναι απαραίτητα για να ενισχύσουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Ορισμένα από αυτά, είναι τα εξής:
Βιταμίνη C: έχει αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει τη λειτουργία των λευκοκυττάρων. Έρευνες δείχνουν πως η πρόσληψή της μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της γρίπης έως και κατά 48%. Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή (όπως πορτοκάλια και λεμόνια), υπάρχει όμως και σε άλλα τρόφιμα, όπως το ακτινίδιο, οι φράουλες, οι ωμές πιπεριές, το μπρόκολο και το λάχανο. Επίσης μπορείς να προσλάβεις σημαντική ποσότητα μέσα από χυμούς εμπλουτισμένους με έξτρα βιταμίνη C.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: συμμετέχουν σε διάφορες διεργασίες όπως η απελευθέρωση των αντισωμάτων και ενισχύουν τη δράση των φαγοκυττάρων και των Τ-λευκοκυττάρων, των λεγόμενων «στρατιωτών» της άμυνάς μας. Σημαντικές πηγές αποτελούν τα ολικής άλεσης τρόφιμα, τα λαχανικά, τα όσπρια, η πατάτα, η μπανάνα και οι ξηροί καρποί, ενώ η βιταμίνη Β12, συγκεκριμένα, βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικά τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και το γιαούρτι.
Βιταμίνη Α: ενισχύει σε μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό, η πρόσληψη βιταμίνης Α σε υψηλές δόσεις, όμως, μπορεί να γίνει τοξική για τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό, συστήνεται να προσλαμβάνεται κατά κύριο λόγο από φυσικά τρόφιμα όπως το συκώτι, τα αυγά, το πλήρες γάλα, καθώς επίσης και από τα πορτοκαλοκίτρινα φρούτα και λαχανικά όπως τα καρότα, τα βερίκοκα και το μάνγκο.
Ψευδάργυρος: η ανεπάρκειά του δρα κατασταλτικά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Καλές πηγές ψευδαργύρου αποτελούν το κόκκινο κρέας, τα εντόσθια ζώων, τα μανιτάρια, τα θαλασσινά, το μπρόκολο και ο αρακάς.
Σελήνιο: βοηθά στην παραγωγή αντισωμάτων. Βρίσκεται στα καρύδια, σε ψάρια (κυρίως στον τόνο), στο κοτόπουλο, στην γαλοπούλα, στο κουσκούς και στα εμπλουτισμένα δημητριακά.
Διάλεξε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά
Ενέταξε πολλά και διαφορετικά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σου. Να θυμάσαι πως κάθε φρούτο και λαχανικό έχει διαφορετική σύσταση σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Βάζοντας χρώματα στο πιάτο σου προσλαμβάνεις ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Έτσι, οι πιθανότητες να παραμείνεις υγιής, είναι με το μέρος σου.
Ενυδατώσου σωστά
Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και αναμφισβήτητα είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Κατανάλωσε, λοιπόν, αρκετό νερό και φρόντισε ώστε να προλαβαίνεις πάντα τη δίψα σου.
Προβιοτικά: τα «καλά» βακτήρια
Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που ανάμεσα στα υπόλοιπα οφέλη που προσφέρουν, ενισχύουν και την άμυνα του οργανισμού. Μπορείς να τα βρεις στη φυσική τους μορφή, σε ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το παραδοσιακό γιαούρτι, το κεφίρ και το τυρί ή να τα προσλάβεις μέσω ειδικών συμπληρωμάτων προβιοτικών.
Διατήρησε ένα υγιές βάρος
Έρευνες δείχνουν μία θετική συσχέτιση ανάμεσα στο αυξημένο βάρος και την ευαισθησία στις λοιμώξεις. Επιπλέον, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα ασθενείας. Επομένως, φρόντισε να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος και να ρίξεις τα επίπεδα της χοληστερόλης στα φυσιολογικά όρια, ενισχύοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σου συστήματος.
Βάλε κίνηση
Η άσκηση μπορεί επίσης να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού. Φρόντισε, λοιπόν, να εντάξεις στην καθημερινότητά σου οποιαδήποτε μορφή φυσικής δραστηριότητας σε ευχαριστεί.
Τι να φας αν αρρωστήσεις;
Αν τελικά «δεν τη γλίτωσες» και η γρίπη σε έριξε στο κρεβάτι, να θυμάσαι πως το σώμα σου την περίοδο αυτή βρίσκεται σε μία αναβολική κατάσταση: προσπαθεί, δηλαδή, να ενισχύσει και να ενδυναμώσει τους ιστούς του. Παρόλο που η όρεξή σου είναι μειωμένη, είναι απαραίτητο το να προμηθευτείς ενέργεια. Για το λόγο αυτό, προσπάθησε κάθε 2-3 ώρες να καταναλώνεις έστω και μία μικρή ποσότητα φαγητού.
Τα τρόφιμα που θα καταναλώσεις, θα πρέπει να είναι εύπεπτα και πλούσια σε συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Α και το σελήνιο. Το σώμα, επίσης, χρειάζεται και πρωτεΐνη. Προτίμησε άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και όσπρια. Ο συνδυασμός των οσπρίων με δημητριακά, μάλιστα, (πχ φακές με ρύζι, ρεβίθια με πατάτα, φασόλια με σιτάρι) σου παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας! Ακόμη μια επιλογή είναι οι σούπες, οι οποίες είναι καλά ανεκτές από το στομάχι, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
Σε περίπτωση που ο εμετός ή η διάρροια αποτελούν συμπτώματα της ασθένειάς σου, πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη βάση στην αναπλήρωση των υγρών, καθώς και των ηλεκτρολυτών που έχεις χάσει. Απόφυγε εντελώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα και προτίμησε τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά (π.χ. άπαχο κρέας). Επιπρόσθετα, περιόρισε τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (λαχανικά, φρούτα, ολικής άλεσης προϊόντα) και επίλεξε εύπεπτα φαγητά όπως ρύζι, πατάτες και επεξεργασμένα δημητριακά. Τέλος, η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, θα σε ανακουφίσει από τα συμπτώματα.