Άγιος Βαλεντίνος: αφροδισιακές τροφές για την ημέρα των ερωτευμένων

  • Φεβρουάριος 2023

Δεν είναι λίγα τα τρόφιμα και ροφήματα που έχουν κατά καιρούς χαρακτηριστεί ως αφροδισιακά, καθώς θεωρείται ότι αυξάνουν τη λίμπιντο και να λειτουργούν «διεγερτικά». Η αφροδισιακή δράση των τροφίμων, ωστόσο, έχει αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό από την επιστημονική κοινότητα των διαιτολόγων και διατροφολόγων. Τελικά, υπάρχουν «πλανεύτρες» συνταγές που μπορούν να επηρεάσουν την ερωτική μας διάθεση;

Στην πραγματικότητα, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν τις αφροδισιακές ιδιότητες κανενός μεμονωμένου τροφίμου. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή, που συντελεί γενικότερα στην καλή υγεία του οργανισμού, είναι σημαντική για αμέτρητους λόγους, μεταξύ των οποίων και η σεξουαλική δραστηριότητα και απόδοση.

Υπάρχουν, πάντως, επιμέρους συστατικά ορισμένων τροφίμων (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα), τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην έκκριση ορμονών που ελέγχουν την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος σε άνδρες και γυναίκες. Αντίστοιχα, υπάρχουν συστατικά που συντελούν στην ομαλή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, των χημικών ουσιών, δηλαδή, που μεταφέρουν σεξουαλικά ερεθίσματα από και προς τον εγκέφαλο.

Ποιες είναι οι λεγόμενες «αφροδισιακές τροφές»;

Με βάση τα παραπάνω, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι, πράγματι, κάποια τρόφιμα πλούσια σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, μπορούν έμμεσα να ενεργοποιήσουν τη σεξουαλική διέγερση και επιθυμία, αυξάνοντας, παράλληλα, την ανταπόκριση και την επίδοση του οργανισμού.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν όλες, σχεδόν, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συνδράμουν στη λειτουργία των γεννητικών αδένων και την έκκριση ορμονών. Διαδραματίζουν, επίσης, καθοριστικό ρόλο για τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, στην προστασία των οποίων από βλάβες συντελούν η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και το σελήνιο. Ποιες είναι, λοιπόν, οι περίφημες αφροδισιακές τροφές;

  • Βιταμίνη Β1: Γάλα, γιαούρτι, αυγά, συκώτι, όσπρια, μαύρο ψωμί, καστανό ρύζι, δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη): Αυγά, γάλα, συκώτι, μοσχάρι, κοτόπουλο, όσπρια.
  • Βιταμίνη Β6: Μοσχάρι, συκώτι, όσπρια, αυγά, δημητριακά.
  • Φυλλικό οξύ: Μοσχάρι, συκώτι, όσπρια, δημητριακά, αυγά, πράσινα λαχανικά.
  • Βιταμίνη C: Πορτοκάλια, λεμόνια, ντομάτες, πιπεριές, φράουλες.
  • Βήτα καροτένιο: κίτρινα και κόκκινα λαχανικά και φρούτα.
  • Βιταμίνη Ε: Ελαιόλαδο, ψωμί, δημητριακά, αυγά, κρέας, συκώτι.
  • Ψευδάργυρος: Όσπρια, θαλασσινά, κρέας, συκώτι.
  • Σελήνιο: Όσπρια και θαλασσινά.

αφροδισιακά τρόφιμα

Πώς επηρεάζει τη σεξουαλικότητα η έλλειψη των παραπάνω στοιχείων;

Σύμφωνα με διαιτολόγους και διατροφολόγους, στα υγιή άτομα δεν υφίστανται ενδείξεις ότι συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες ή επιλογές τροφών μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της ερωτικής διάθεσης. Κάτι τέτοιο, όμως, θα μπορούσε κάλλιστα να προκληθεί στην περίπτωση που υπάρχει σοβαρή έλλειψη των προαναφερθέντων «αφροδισιακών» θρεπτικών συστατικών.

Όσον αφορά στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι δύσκολο να υπάρξει έλλειψη, αφού, αφενός, απαιτούνται σε μικρές ημερήσιες δόσεις και, αφετέρου, περιέχονται σχεδόν σε όλα τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα. Η έλλειψη ψευδαργύρου, ωστόσο, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν καθώς αποτελεί το πλέον σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη και τη φυσιολογική λειτουργία του γεννητικού συστήματος στον άνθρωπο.

Σε μικρές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς με μειωμένα επίπεδα ψευδαργύρου στο αίμα, φάνηκε πως η χορήγηση συμπληρώματος δύναται να βελτιώσει τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αυξήσει και την ερωτική διάθεση. Επιπλέον, η έλλειψη ψευδαργύρου κατά την εφηβεία μπορεί να οδηγήσει σε μη ολοκληρωμένη ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων.

αφροδισιακά ποτά και φαγητά

Ποια είναι τα… αγαπημένα τρόφιμα του έρωτα;

Στην επιστημονική κοινότητα των διαιτολόγων και διατροφολόγων, είναι ξεκάθαρο πως η ερωτική διάθεση επηρεάζεται από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας ενός οργανισμού. Βάσει αυτής της παραδοχής, ως «αφροδισιακός» μπορεί να θεωρηθεί μόνο ένας -σωματικά και ψυχικά- υγιής και δραστήριος τρόπος ζωής, χωρίς καταχρήσεις.

Παρότι η επίδραση των παρακάτω τροφίμων διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν τα επιλέξεις, αυξάνεις τις πιθανότητες να αισθανθείς στο μέγιστο βαθμό έλξη και σεξουαλική επιθυμία από και προς το έτερόν σου ήμισυ, εξού και ο χαρακτηρισμός τους ως αφροδισιακά.

Κάποια παραδείγματα «αφροδισιακών» τροφών, είναι τα παρακάτω:

Καυτερές πιπεριές: Όπως όλα τα καυτερά φαγητά (τσίλι, κάρυ και ούτω καθεξής), έτσι και οι πιπεριές περιέχουν την ουσία καψαϊκίνη, που ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, εντείνει την κυκλοφορία του αίματος και πιθανώς προκαλεί την απελευθέρωση των ενδορφινών, των ορμονών της ευτυχίας.

Ψάρια: Περιέχουν φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνες Α, Β και D. Προτίμησε λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός, ο τόνος, ο ξιφίας και η σαρδέλα) και μην τα παραψήσεις για να «κρατήσουν» περισσότερα μέταλλα και βιταμίνες.

Οστρακοειδή: Περιέχουν φώσφορο, ασβέστιο, ιώδιο και βιταμίνη Β, στοιχεία τα οποία επιδρούν αφροδισιακά, ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ψευδάργυρο, που αποδεδειγμένα αυξάνει τη libido.

Ginger: Συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, διεγείροντας το κυκλοφορικό σύστημα και τις αισθήσεις.

Σοκολάτα: Θεωρείται τρόφιμο με ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες λόγω του συστατικού φαινυλαιθυλαμίνη που περιέχει. Όταν την καταναλώνεις, απελευθερώνονται ενδορφίνες που οδηγούν σε βελτίωση της διάθεσης και πιθανότητα σε αύξηση της σεξουαλικότητας.

Ξηροί καρποί: Μια χούφτα (30 γραμμάρια) αμύγδαλα, φουντούκια, ηλιόσποροι ή και φιστίκια καλύπτει το 25-35% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Ε, η οποία οδηγεί στην αύξηση της ερωτικής επιθυμίας. Παράλληλα, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Προτιμήστε να τους φάτε με τη φλούδα, καθώς εκεί βρίσκονται τα περισσότερα αντιοξειδωτικά τους.

Άλλαξε τη ζωή σου με ένα κλικ!