Πως μπορείς να απαλλαγείς από την κυτταρίτιδα;

  • Ιούλιος 2023

Ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες σχεδόν κάθε γυναίκας, ιδιαίτερα όταν φτάνει η περίοδος του καλοκαιριού, είναι αδιαμφισβήτητα η κυτταρίτιδα. Αυτός ο ανθεκτικός και επίμονος εχθρός, που ταλαιπωρεί τουλάχιστον οκτώ στις δέκα γυναίκες, και όσο εύκολα έρχεται, τόσο δύσκολα φεύγει. Υπάρχει τελικά κάποιος αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγούμε από αυτήν;

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Με τον όρο κυτταρίτιδα αναφερόμαστε σε μία δερματική πάθηση, που προκαλείται από ποικίλους παράγοντες και χαρακτηρίζεται από αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των λιποκυττάρων, του συνδετικού ιστού και της μικροκυκλοφορίας των περιοχών του σώματος που έχουν την τάση να παρουσιάζουν τη γνωστή σε όλους μας όψη «φλοιού πορτοκαλιού».

Ποιοι παράγοντες συμβάλουν στην εμφάνιση κυτταρίτιδας;

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες μετά την εφηβεία, ανεξάρτητα από το σωματικό τους βάρος. Για την εμφάνισή της ευθύνονται η κληρονομικότητα, η φυλή, η ποιότητα του δέρματος, η κατανομή του υποδόριου λίπους, η συμπεριφορά του συνδετικού ιστού και η προδιάθεση του λεμφικού και του κυκλοφορικού συστήματος. Τα παραπανίσια κιλά, οι συχνές αυξομειώσεις του βάρους (φαινόμενο γιο-γιο), η κακή διατροφή, το άγχος, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, δεν αποτελούν παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, μπορούν, όμως, να δράσουν επιβαρυντικά στην εικόνα της.

Είναι, τελικά, θέμα DNA;

Φαίνεται πως τα γονίδιά μας παίρνουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Ακόμη κι αν σου φαίνεται παράξενο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν μεμονωμένες συνήθειες, διατροφικές ή όχι, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνισή της.

Πως μπορείς να βελτιώσεις την όψη πορτοκαλιού;

Ενώ δεν υπάρχει καμία συνταγή που θα σε απαλλάξει εντελώς από το εν λόγω πρόβλημα, υπάρχει τρόπος να παρέμβεις, προκειμένου να βελτιώσεις αισθητά τα εξωτερικά «σημάδια» της κυτταρίτιδας και να βελτιώσεις την εικόνα του δέρματός σου.

  • Στόχευσε στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και απόφυγε τα διαρκή σκαμπανεβάσματα της ζυγαριάς.
  • Μην παραμελείς το νερό. Φρόντισε να ενυδατώνεσαι επαρκώς και στόχευσε στην κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων υγρών την ημέρα, από όλες τις πηγές.
  • Αλάτισε με μέτρο και απόφυγε τα παστά, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και τα αλλαντικά που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε νάτριο.
  • Πες ναι στα φρούτα, τα λαχανικά και τους χυμούς τους, προκειμένου να προσλαμβάνεις τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά συστατικά.
  • Πρόσθεσε φυτικές ίνες στη διατροφή σου, επιλέγοντας τρόφιμα και δημητριακά ολικής αλέσεως και αυξάνοντας την κατανάλωση οσπρίων στο εβδομαδιαίο σου μενού.
  • Μείωσε την πρόσληψη λιπαρών, ιδιαίτερα των κορεσμένων.
  • Συνδύασε τη σωστή διατροφή με τη σωματική δραστηριότητα. Βρες κάποια δραστηριότητα που σε ευχαριστεί, όπως το γυμναστήριο, το κολύμπι, ή ο χορός και ένταξέ τη στην καθημερινότητά σου.
  • Πες «αντίο» στο άγχος, το κάπνισμα και την υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Άλλαξε τη ζωή σου με ένα κλικ!