Ολοήμερο σχολείο: τι θα φάει το παιδί;

  • Σεπτέμβριος 2023

Οι βάσεις για να αποκτήσουν τα παιδιά μας σωστές διατροφικές συνήθειες μπαίνουν τώρα, γεγονός που καθιστά το ρόλο μας ως γονέα ιδιαίτερα σημαντικό. Τι συμβαίνει, όμως, όταν τα παιδιά δεν είναι υπό την επίβλεψή μας; Ειδικότερα, τα παιδιά που φοιτούν σε ολοήμερο σχολείο περνούν αρκετές ώρες της ημέρας εκτός σπιτιού. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να τραφούν σωστά! Ας δούμε ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για κύριο γεύμα, αλλά και για υγιεινά και ισορροπημένα σνακ.

Έξυπνες και θρεπτικές ιδέες για σνακ

Στα περισσότερα ολοήμερα σχολεία υπάρχουν ψυγεία, συνεπώς τα μικρά μας μπορούν να έχουν μαζί τους φρούτα, τυράκια ή γιαουρτάκια. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να προτιμάμε οτιδήποτε φρέσκο. Οι ιδανικότερες επιλογές για σνακ είναι:

  • Τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και αυγό, που αποτελεί έναν θρεπτικότατο συνδυασμό φυτικών ινών, ασβεστίου και πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.
  • Κράκερς, μπισκότα ή μπάρες δημητριακών, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, προσφέρουν άμεση ενέργεια και ικανοποίηση, λόγω της τραγανής υφής και της ωραίας γεύσης που έχουν.
  • Γιαούρτι ή επιδόρπιο γιαουρτιού, καθώς αποτελούν από τις σημαντικότερες πηγές ασβεστίου, που το παιδί έχει ανάγκη κατά τη διαδικασία της ανάπτυξής του. Επίσης, του παρέχουν και πρεβιοτικά, μικροοργανισμούς που διασφαλίζουν την καλή υγεία του εντέρου.
  • Τα ενδιάμεσα γεύματα αποτελούν ιδανική ευκαιρία για να προσλάβει το παιδί κάποιες εκ των 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών της ημέρας. Μπορείτε να επιλέξετε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα.

Υγιεινό μεσημεριανό

Ένα από τα συχνά προβλήματα της παιδικής διατροφής αφορά στο ότι πολλά παιδιά είναι ιδιαίτερα επιλεκτικά στο φαγητό και αρκετές φορές αποκλείουν από το διαιτολόγιό τους σημαντικές ομάδες τροφίμων, όπως λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά. Για αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας στη διατροφική ποικιλία, με σκοπό να μάθουν από μικρά να τρώνε απ΄όλα και να λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως μια υγιεινή και ισορροπημένη  διατροφή αποτελεί σημαντικό σύμμαχο απέναντι στις παιδικές ιώσεις.

Στο μεσημεριανό τους γεύμα θα πρέπει να αποφεύγουμε να επιλέγουμε μόνο φαγητά που τρώνε, όπως για παράδειγμα, σκέτα μπιφτέκια, επειδή δεν τους αρέσουν τα λαχανικά. Λαχανικά όπως καρότα και κολοκύθια μπορούμε να τα βράσουμε ή να τα μαγειρέψουμε στον ατμό, και να συνοδέψουμε το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι. Ως γαρνιτούρα μπορούμε να προσθέσουμε κάποια πηγή υδατάνθρακα, όπως ρύζι, πουρέ πατάτας ή ζυμαρικά. Πολύ καλή επιλογή είναι επίσης η σπιτική πίτσα, με μπόλικα λαχανικά και τυρί χαμηλών λιπαρών. 

Άλλαξε τη ζωή σου με ένα κλικ!