Διατροφή για λαμπερό δέρμα και το καλοκαίρι

  • Αύγουστος 2023

Το καλοκαίρι, που η θερμοκρασία διαρκώς ανεβαίνει και η ηλιακή ακτινοβολία γίνεται όλο και εντονότερη, έχουμε έναν ακόμη λόγο για να φροντίσουμε το δέρμα μας. Μπορεί τα αντηλιακά να προστατεύουν την επιδερμίδα μας, ωστόσο εάν δεν ακολουθούμε την κατάλληλη διατροφή δεν θα έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα. Με ποιους τρόπους, λοιπόν, μπορούμε να διατηρήσουμε την υγεία του δέρματός μας, εκ των έσω;

Δέρμα: ο καθρέφτης της διατροφής μας

Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, καθώς και έναν από τους πιο αξιόπιστους καθρέφτες της διατροφής μας. Η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να μας εξασφαλίσει ένα λαμπερό και υγιές δέρμα, ενώ, αντίθετα, οι διατροφικές ελλείψεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε δερματικά προβλήματα.

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών

Η υπεριώδης ακτινοβολία, που κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι ακόμη πιο έντονη, μπορεί να επιταχύνει τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης, οδηγώντας στη λεγόμενη «πρόωρη γήρανση» του οργανισμού μας και ειδικότερα του δέρματος, δεδομένου ότι είναι ο πρώτος ιστός που δέχεται την επίδραση του ήλιου. Κανείς, όμως, δεν επιθυμεί να προσθέσει ρυτίδες ή πανάδες στο δέρμα του, έτσι δεν είναι;

Εδώ, λοιπόν, έγκειται και ο ρόλος των αντιοξειδωτικών που περιέχονται στις τροφές. Ρόλος τους, όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομά τους, είναι να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν στην πρόωρη φθορά του δέρματος.

Ποια είναι τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά;

Στα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά των τροφών συγκαταλέγονται τα καροτενοειδή (καρότο, βερίκοκα, τομάτα, καρπούζι), τα οποία είναι αναγνωρισμένα για την έντονη φωτοπροστατευτική τους δράση και την ενίσχυση του μαυρίσματος στο δέρμα, οι πολυφαινόλες (τσάι, καφές), αλλά και οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε και C.

Η βιταμίνη C, πέραν της αντιοξειδωτικής της ιδιότητας και της συμβολής της για ένα γερό ανοσοποιητικό, εκδηλώνει και μια άλλη σημαντική δράση: βοηθά στην αναγέννηση του κολλαγόνου. Επιπλέον, το σελήνιο που βρίσκουμε κυρίως στο σιτάρι και τα δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς και σε ζωικά προϊόντα, όπως τα πουλερικά, έχει την ικανότητα να μειώνει τη βλαπτική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα.

Οι top 10 αντιοξειδωτικές τροφές

Εάν ταξινομούσαμε τις κορυφαίες δέκα αντιοξειδωτικές τροφές, η λίστα θα διαμορφωνόταν ως εξής:

  • Μούρα
  • Τομάτα
  • Πορτοκάλι
  • Μπρόκολο
  • Κόκκινα σταφύλια
  • Σπανάκι
  • Καρότο
  • Τσάι
  • Προϊόντα ολικής άλεσης
  • Σκόρδο

Ο ρόλος των ω-3 λιπαρών οξέων

Τα βρίσκουμε κυρίως στα ψάρια και τα θαλασσινά, αλλά και σε φυτικές τροφές, όπως ο λιναρόσπορος και οι ξηροί καρποί. Ο ρόλος τους στην προστασία του δέρματος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς εκτιμάται πως βοηθούν στην αντιμετώπιση φλεγμονώδων παθήσεων του δέρματος.

Βιταμίνες και μέταλλα

Από τα βασικότερα μεταλλικά στοιχεία που συνεισφέρουν στη διατήρηση της σφριγηλότητας της επιδερμίδας είναι ο ψευδάργυρος, ο οποίος βοηθά στη διατήρηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Τον βρίσκουμε σε πηγές όπως το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο και τα θαλασσινά.

Όσον αφορά στην οικογένεια των βιταμινών, η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που βοηθά στην διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και μπορούμε να την προσλάβουμε τόσο από ζωικές πηγές με τη μορφή της βιταμίνης Α (ιχθυέλαια, εντόσθια, κρόκος αυγού), όσο και από φυτικά τρόφιμα με τη μορφή β-καροτενίου (καρότο, τομάτα, μπρόκολο).

Επιπλέον, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (γάλα, κόκκινο κρέας, πουλερικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, σκουροπράσινα λαχανικά) είναι απαραίτητες για τις φυσιολογικές λειτουργίες του δέρματος.

Σωστή ενυδάτωση

Η υγιής όψη του δέρματος είναι συνυφασμένη με τη σωστή ενυδάτωση. Φρόντισε λοιπόν να ενυδατώνεσαι επαρκώς, τόσο μέσω του νερού, όσο και μέσω ποικιλίας άλλων ροφημάτων και ποτών, καθώς προσμετρούν κι εκείνα στην ημερήσια πρόσληψη υγρών, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και την κατακράτηση.  Και μη ξεχνάς: το πολύ αλκοόλ αφυδατώνει!

Διαιτολόγιο για λαμπερό και υγιές δέρμα

ΠΡΩΙΝΟ

2 φρυγανιές ολικής άλεσης με 1 κ.γ. ταχίνι και 1 ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ

1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% και μία χούφτα καρύδια

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ

Τσιπούρα στη σχάρα με ψητά λαχανικά και καστανό ρύζι

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ

Φρουτοσαλάτα με φράουλες και ανανά

ΒΡΑΔΙΝΟ

Ντάκος κρίθινος με τομάτα, ένα κομμάτι λευκό τυρί χαμηλών λιπαρών και λίγο ελαιόλαδο

Άλλαξε τη ζωή σου με ένα κλικ!