Η θέση των ξηρών καρπών στη Μεσογειακή Διατροφή

  • Μάρτιος 2023

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι ο πλέον ενδεδειγμένος και σύγχρονος τρόπος διατροφής, που αντλεί αστείρευτη έμπνευση από τις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Μεσογείου, με έμφαση στις περιοχές της Κρήτης, της Νότιας Ιταλίας, αλλά και του γαλλικού και ισπανικού Νότου.

Το concept της Μεσογειακής Διατροφής έχει τις ρίζες του στις αρχές της δεκαετίας του 1960, και η αξία του είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, καθώς ένας ασύλληπτα εκτενής όγκος ερευνητικών δεδομένων συνηγορεί υπέρ της σύνδεσής των παραδοσιακών μεσογειακών τροφών με τη μακροζωία, την ελαχιστοποίηση της εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων και την επιβράδυνση της γήρανσης.

Τα οφέλη της Μεσογειακής Δίαιτας

Μία πληθώρα επιστημονικών ερευνών ανά τα χρόνια, έχει αποδείξει πως τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής για την ανθρώπινη υγεία είναι εξαιρετικά, ορίζοντάς την, μάλιστα, ως την πλέον ενδεδειγμένη μορφή δίαιτας. Πιο συγκεκριμένα, η χρόνια εφαρμογή της Μεσογειακής Διατροφής φαίνεται πως ενισχύει την απώλεια βάρους, ακόμα και όταν η ζυγαριά φαίνεται να μην κατεβαίνει με τίποτα! Η Μεσογειακή Διατροφή, παράλληλα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη τύπου 2, καθώς και διαφόρων χρόνιων παθήσεων που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο.

μεσογειακή διατρογή

Τι πραγματεύεται η Μεσογειακή Διατροφή

Ο όρος Μεσογειακή Διατροφή συνιστά ένα άκρως υγιές μοντέλο κατανάλωσης τροφίμων και όχι μία δίαιτα με τη συνήθη έννοια του όρου, που υποδηλώνει τόσο την ποσότητα, όσο και τη συχνότητα με την οποία πρέπει να καταναλώνουμε τα γεύματά μας. Αν και η Μεσογειακή Διατροφή δεν έχει ιδιαίτερα αυστηρούς περιορισμούς, συνιστά την αποφυγή σακχάρων, επεξεργασμένων τροφίμων και γλυκών. Αντ’ αυτού, ενθαρρύνει την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, σιτηρών ολικής αλέσεως και τροφών που είναι πλούσιες σε υγιεινά λιπαρά. Ποια είναι, όμως, η θέση των ξηρών καρπών στην πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής;

Ξηροί καρποί και Μεσογειακή Διατροφή

Δεδομένου πως η περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε λιπαρά κυμαίνεται από 50 έως 70%, κάλλιστα η κατανάλωσή τους θα μπορούσε να θεωρείται απαγορευμένη. Παρά την υψηλή θερμιδική τους αξία, ωστόσο, τα λιπαρά των ξηρών καρπών είναι εξαιρετικής ποιότητας. Πρόκειται για τα Ω-3 και τα ακόρεστα λιπαρά βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ και ενισχύουν στο έπακρο την καρδιαγγειακή υγεία. Οι ξηροί καρποί, είναι, συν τοις άλλοις, πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία, συστατικά απαραίτητα για κάθε υγιή οργανισμό, με ένα άκρως θωρακισμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά καθιστούν τους ξηρούς καρπούς κάθε άλλο παρά απαγορευμένους. Στην πραγματικότητα, αποτελούν τρόφιμα με τεράστια διατροφική αξία και δικαίως κερδίζουν μία θέση στην πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, και σε άλλες δίαιτες που περιλαμβάνουν τροφές με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Προτίμησέ τους νωπούς και ανάλατους, για να επωφεληθείς στο έπακρο από τις ευεργετικές τους ιδιότητες!

Άλλαξε τη ζωή σου με ένα κλικ!