Τα σύκα και τα σταφύλια παχαίνουν: Μύθος ή αλήθεια;

  • Σεπτέμβριος 2023

Οι διατροφικοί μύθοι που κυκλοφορούν, και αρκετές φορές διαιωνίζονται, είναι πολλοί. Μια απορία που συναντάται συχνά, αφορά στην καλοκαιρινή διατροφή, και δη στις θερμίδες που περιέχουν διάφορα φρούτα. Δυο αγαπημένα φρούτα που καταναλώνουμε κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο, τα σταφύλια και τα σύκα, έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί ότι παχαίνουν.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει η αντίληψη ότι αυτά τα δυο φρούτα περιέχουν περισσότερα σάκχαρα από τα υπόλοιπα, άρα αποδίδουν και παραπάνω θερμίδες. Κάπου εδώ, όμως, έρχεται η πραγματικότητα για να διαψεύσει τους εν λόγω ισχυρισμούς. Πάμε να δούμε τι ακριβώς ισχύει.

Περιεκτικότητα των σταφυλιών και των σύκων σε σάκχαρα και θερμίδες

Οι 15 ρόγες σταφύλι και τα 2 σύκα, ποσότητες οι οποίες αντιστοιχούν στην ποσότητα ενός μέτριου φρούτου, περιέχουν 12 και 16 γραμμάρια σακχάρων αντίστοιχα, την ώρα που ένα μέτριο πορτοκάλι περιέχει περίπου 15 γραμμάρια και ένα μέτριο αχλάδι 17. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι τα σύκα και τα σταφύλια δε διαφοροποιούνται ιδιαίτερα από τα υπόλοιπα φρούτα όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα.

Θερμιδικά, οι 15 μικρές ρόγες σταφυλιού προσφέρουν περίπου 50 θερμίδες, ενώ τα 2 μέτρια σύκα 74. Εάν επιλέξουμε την αποξηραμένη εκδοχή των σύκων, τα 2 μέτρια σύκα θα μας εφοδιάσουν με περίπου 42 θερμίδες.

Παν μέτρον άριστον!

Πιθανόν, λοιπόν, ο λόγος για τον οποίο έχουμε ρίξει αυτά τα δύο φρούτα στην «πυρά» είναι επειδή αρκετές φορές τα υπερκαταναλώνουμε, λόγω της ωραίας γεύσης και της δροσιάς που μας προσφέρουν τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Συνεπώς, τόσο τα σταφύλια, όσο και τα σύκα, είναι φρούτα τα οποία πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας λόγω των οφελών που παρέχουν στην υγεία μας, δίνοντας πάντα βάση στην ποσότητα που καταναλώνεται.

Άλλαξε τη ζωή σου με ένα κλικ!