Καλοκαιρινή διατροφή: 7 συχνές απορίες

  • Ιούνιος 2023

Το καλοκαίρι είναι, πλέον, εδώ! Εκτός από τις ολοένα και συχνότερες εξόδους, τις εξορμήσεις σε παραλίες και τις καλοκαιρινές διακοπές, όμως, μαζί του έρχονται και ένα σωρό απορίες σχετικά με το αν και κατά πόσο πρέπει να μεταβάλλουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, προκειμένου να διατηρήσουμε το βάρος μας – και όχι μόνο!

Διάβασε, λοιπόν, ορισμένες από τις συχνότερες απορίες σχετικά με την καλοκαιρινή διατροφή, με την εγκυρότητα της παγκόσμιας κοινότητας των διαιτολόγων-διατροφολόγων.

Υπάρχουν τροφές που ενισχύουν το μαύρισμα;

Τα τρόφιμα από μόνα τους δεν μπορούν να επιταχύνουν το μαύρισμα. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες χρωστικές στις τροφές, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα της επιδερμίδας μας.

Μία ουσία που βρίσκεται σε τροφές όπως τα παντζάρια, σε μικρή, όμως, περιεκτικότητα, είναι η διυδροξυακετόνη (ή DHA), η οποία αντιδρά με τα αμινοξέα της κάτω στιβάδας της επιδερμίδας και οδηγεί στο μαύρισμα.

Επιπλέον, τα λεγόμενα καροτενοειδή, αντιοξειδωτικές ενώσεις που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, όπως το β-καροτένιο (καρότο, γλυκοπατάτα, βερίκοκα), το λυκοπένιο (ντομάτα και καρπούζι) και η λουτεΐνη (σκουροπράσινα λαχανικά), αποθηκεύονται κάτω από την επιδερμίδα και ευθύνονται, σε ένα βαθμό, για το σκουρόχρωμο του δέρματός μας.

Ποια συστατικά προστατεύουν το δέρμα;

Συστατικά όπως τα καροτενοειδή, διάφορες βιταμίνες, αλλά και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενισχύουν την υγεία και τη σφριγηλότητα του δέρματός μας. Τα λεγόμενα συστατικά με φωτοπροστατευτική δράση, όπως τα καροτενοειδή και οι βιταμίνες Ε και C, θωρακίζουν το δέρμα απέναντι στις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Όσον αφορά στα πολυακόρεστα λιπαρά, ειδικότερα τα ω3, τα οποία βρίσκουμε κυρίως στα ψάρια και τα θαλασσινά, αλλά και σε φυτικά τρόφιμα, όπως οι μαλακές μαργαρίνες και οι ξηροί καρποί, βοηθούν μέσω ανοσορυθμιστικών μηχανισμών, ώστε να μην επεκτείνονται οι όποιες βλάβες του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία.

Καίριος είναι, επίσης, ο ρόλος της βιταμίνης Α (εντόσθια, γάλα, αυγά) στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, καθώς, σε περιπτώσεις έλλειψής της, εμφανίζονται συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα και ξηροδερμία. Τέλος, ο ψευδάργυρος βοηθά στη διατήρηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.

παγωτά και διατροφή

Πόσα παγωτά μπορώ να φάω;

Η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται μέσω του αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας, όταν, δηλαδή, οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής είναι λιγότερες σε σύγκριση με εκείνες που καταναλώνουμε για τις βασικές μας λειτουργίες και τη σωματική δραστηριότητα.

Θεωρητικά, λοιπόν, κάποιος θα μπορούσε να αδυνατίσει τρώγοντας μόνο παγωτά (!), εφόσον οι θερμίδες που θα προσλάμβανε από αυτά θα ήταν λιγότερες από εκείνες που χρειάζεται για να διατηρηθεί στο ίδιο βάρος. Στην πράξη, όμως, κάτι τέτοιο, μια μονοφαγία δηλαδή μόνο με παγωτά, ακόμα κι αν πρόκειται για παγωτά χαμηλών θερμίδων, θα στερούσε από τον οργανισμό βασικά θρεπτικά συστατικά, ενώ θα εφοδίαζε το σώμα με περίσσεια σακχάρων.

Συνεπώς, κάτι τέτοιο αποτελεί ανθυγιεινή διατροφική συμπεριφορά και το πιθανότερο είναι. μακροπρόθεσμα, να οδηγήσει κάποιον σε πρόσληψη βάρους, αλλά και σε επιβάρυνση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Εάν κάποιος επιθυμεί να χάσει βάρος, τότε θα πρέπει να το επιτύχει ακολουθώντας ένα ισορροπημένο πλάνο καταρτισμένο από διαιτολόγο ή διατροφολόγο, στο οποίο θα μπορεί, κάλλιστα, να εντάξει με μέτρο ακόμα και το αγαπημένο του παγωτό.

Μπορώ να φάω πριν μπω στη θάλασσα;

Σε κάθε της μορφή, η γυμναστική επηρεάζεται από τη διατροφή. Το ίδιο ισχύει και με το μπάνιο στη θάλασσα, που άλλωστε αποτελεί μορφή άσκησης, με την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων να αντενδείκνυται πριν το κολύμπι, καθώς κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως κράμπες, δυσκολία στην αναπνοή και κόπωση.

Στην ουσία, καθώς η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες της χώνεψης και της κολύμβησης ταυτόχρονα Η διαδικασία της πέψης απαιτεί τη μεταφορά μεγάλης ποσότητας αίματος στο πεπτικό σύστημα και, κατά συνέπεια, παρεκκλίνει από άλλα όργανα του σώματος.

Εν ολίγοις, λοιπόν, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα μεγάλα γεύματα πριν την κολύμβηση και να προτιμάμε κάτι ελαφρύ, όπως μια σαλάτα ή ένα τοστ. Μετά από ένα τέτοιο γεύμα μπορούμε να κολυμπήσουμε, εφ’ όσον όμως αφήσουμε να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα περίπου μίας έως δύο ωρών, ανάλογα με τον όγκο του γεύματος.

φρούτα και διατροφή

Υπάρχουν φρούτα που παχαίνουν;

Μία από τις πιο αγαπημένες διατροφικές συνήθειες της καλοκαιρινής περιόδου, δεν είναι άλλη από τα αγαπημένα μας εποχιακά φρούτα, η ποικιλία και γεύση των οποίων είναι, πραγματικά, ασύγκριτη, χαρίζοντάς μας έμπνευση για πεντανόστιμα καθημερινά σνακς. Είναι, όμως, παχυντικά;

Εφ’ όσον δεν υπάρχουν τρόφιμα που παχαίνουν ή αδυνατίζουν, αντίστοιχα δεν υπάρχουν φρούτα που θεωρούνται εξ’ ορισμού «παχυντικά». Όλα τα φρούτα, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά, έχουν τη δική τους συμβολή στη θρεπτική ενίσχυση του οργανισμού μας, γι’ αυτό και οι διαιτολόγοι και διατροφολόγοι τα εντάσσουν καθημερινά στα διαιτολόγια που προτείνουν.

Ανάλογα με το είδος του φρούτου, ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε την ποσότητα που αντιστοιχεί στη 1 μερίδα. Σχετικά παραδείγματα είναι 1 μήλο μετρίου μεγέθους, 1 φλιτζάνι φράουλες, 1 φέτα καρπούζι και ούτω καθεξής. Γνωρίζοντας αυτές τις αντιστοιχίες, μπορούμε να καταναλώνουμε όλες τις επιλογές φρούτων άφοβα, εντάσσοντάς τις, μάλιστα, ακόμα και σε δίαιτες αποτοξίνωσης.

Πόσο επίφοβα είναι τα θαλασσινά;

Όπως είπαμε και νωρίτερα για τα φρούτα, δεν υπάρχουν τρόφιμα τα οποία από μόνα τους προσδίδουν βάρος στον οργανισμό μας. Τα θαλασσινά περιέχουν ελάχιστο λίπος, και αυτό που περιέχουν είναι, ως επί το πλείστον, ω3 λιπαρά, ωφέλιμα για την καρδιά. Επιπλέον, τα θαλασσινά αποτελούν πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης.

Η θεωρία που τα θέλει να συνδέονται με την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα έχει, πλέον, διαλευκανθεί, καθώς τα κορεσμένα λιπαρά και όχι η διατροφική χοληστερόλη είναι το συστατικό των τροφών που έχει συνδεθεί πιο έντονα με την εμφάνιση υπερχοληστερολαιμίας. Συνεπώς, σαν ομάδα τροφίμων, τα θαλασσινά θεωρούνται από την κοινότητα των διαιτολόγων-διατροφολόγων ως τροφή ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Φυσικά, το τοπίο αλλάζει όταν λάβουμε υπόψη τον παράγοντα «τηγάνισμα». Η αλήθεια είναι ότι τα τηγανητά θαλασσινά, που έχουν την τιμητική τους τώρα το καλοκαίρι, συγκρατούν αρκετό λάδι. Γι’ αυτό, όταν βρισκόμαστε σε ταβέρνες, καλό θα ήταν να προτιμάμε τα θαλασσινά στην ψητή τους εκδοχή.

Τι «παίζει» με το αλκοόλ;

Ο γενικός κανόνας λέει ότι, όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα ενός ποτού σε αλκοόλ, τόσο υψηλότερη και η θερμιδική του αξία. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για κοκτέιλ, τα οποία περιέχουν, επιπλέον του αλκοόλ, ζάχαρη ή χυμούς φρούτων και, συνεπώς, οι θερμίδες τους μπορεί να εκτοξευθούν σε αρκετά υψηλά επίπεδα, αναλόγως την επιλογή.

Οι λιγότερο θερμιδογόνες επιλογές τώρα το καλοκαίρι είναι το κρασί, που περιέχει μπόλικα αντιοξειδωτικά, αλλά και η μπύρα, η οποία είναι ιδιαιτέρως δροσιστική. Προσπαθήστε στις εξόδους σας να περιοριστείτε στο ένα ποτό ανά έξοδο και, αν χρειαστεί να περάσετε σε… δεύτερο γύρο, τότε προτιμήστε μια σόδα ή ένα light αναψυκτικό.

Εάν πάλι θέλετε να εμμείνετε στο αγαπημένο σας κοκτέιλ, προσπαθήστε να διατηρήσετε το μέτρο τόσο στην ποσότητα, όσο και στη συχνότητα της κατανάλωσής του. Μία virgin (χωρίς αλκοόλ) επιλογή, επίσης, θα περιορίσει σημαντικά την κατανάλωση θερμίδων.

Άλλαξε τη ζωή σου με ένα κλικ!