Παγωτά και δίαιτα: ποιο παγωτό έχει τις λιγότερες θερμίδες;

  • Μάιος 2023

Αμέσως μετά τις ημέρες των εορτών, το καλοκαίρι είναι ίσως η δυσκολότερη περίοδος για να διατηρήσεις το βάρος σου, καθώς ένα σωρό γεύσεις-πειρασμοί καραδοκούν, απειλώντας να καταστρέψουν την τήρηση ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου. Ένας από αυτούς τους πειρασμούς είναι και το παγωτό.

To παγωτό αποτελεί λατρεμένη δροσιστική συνήθεια, ιδιαίτερα όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει. Συνήθως, όμως, είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνο. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι η μέση ετήσια κατανάλωση παγωτού ανά άτομο ανέρχεται περίπου στα 5,5 λίτρα, ενώ η υπερβολική κατανάλωση παγωτού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της παιδικής διατροφής.

Μπορούμε τελικά να καταναλώσουμε παγωτό άφοβα; Και, αν ναι, ποια είναι τα λιγότερα παχυντικά είδη παγωτού;

Τα συνήθη συστατικά του παγωτού

Τα βασικά υλικά του παγωτού είναι απλά και συγκεκριμένα: γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ύλες. Ενίοτε ενδεχομένως να περιέχει αυγά, βούτυρο, κακάο, αποξηραμένα φρούτα ή χυμούς φρούτων, κομμάτια μπισκότου, σοκολάτας ή καραμέλας, καθώς και ξηρούς καρπούς, που άλλωστε έχουν την τιμητική τους στη Μεσογειακή Διατροφή.

Παγωτό φράουλα και διατροφή

Η θρεπτική αξία του παγωτού

Το παγωτό μπορεί να έχει θρεπτική αξία η οποία όμως ποικίλλει, εξαρτώμενη από τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί ως πρώτες ύλες. Το γάλα, για παράδειγμα, που είναι το βασικό συστατικό του, προσδίδει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες A και D, κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6), ασβέστιο και φώσφορο. Ωστόσο, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται πλήρες γάλα ή/και κρέμα γάλακτος, το παγωτό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και, συνεπώς, θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ.

Παγωτό και θερμίδες

Η κατανάλωση μίας μέτριας μπάλας (120 γραμμάρια) παγωτού κρέμας αποδίδει 248 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα παγωτό σοκολάτα 259 θερμίδες. Η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά παραμένει η ίδια, στα 13 γραμμάρια, ενώ το παγωτό κρέμα είναι πιο πλούσιο σε διαιτητική χοληστερόλη. Εάν, μάλιστα, προστεθούν επιπλέον υλικά, οι θερμίδες μίας μόλις μπάλας μπορεί να εκτοξευθούν στις 400 με 500!

Η αντίστοιχη μπάλα παγωτού σορμπέ αποδίδει 104 θερμίδες με μηδενικά λιπαρά και χοληστερόλη, αρκετή βιταμίνη C, ανάλογα, πάντα, με το φρούτο που έχει χρησιμοποιηθεί, ενώ είναι ιδανική επιλογή για όσους έχουν δυσανοχή στη λακτόζη. Ομοίως, μία μπάλα από παγωμένο γιαούρτι με 0% λιπαρά, αποδίδει 135 θερμίδες.

Παγωτά 0%: μύθος ή πραγματικότητα;

Πλέον, στην αγορά διατίθενται πολλά light παγωτά, στα οποία το πλήρες γάλα αντικαθίσταται από άπαχο και η ζάχαρη δίνει τη θέση της σε ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες. Ωστόσο, η ένδειξη 0% δε σημαίνει μηδενικές ή ασήμαντες θερμίδες. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, ένα light παγωτό έχει τις ίδιες θερμίδες με ένα κανονικό.

Οι κρυμμένες θερμίδες που καταναλώνουμε εν αγνοία μας, άλλωστε, είναι ένας από τους συχνότερους παράγοντες που επιβραδύνουν την απώλεια βάρους. Εν προκειμένω, πρέπει απλά να διαβάζεις προσεκτικά την ετικέτα του παγωτού, καθώς μπορεί να συμβαίνει ένα από τα εξής 3 σενάρια:

  • 0% περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που σημαίνει μηδενική μεν περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά παρόμοια λιπαρά με τα κανονικά παγωτά.
  • 0% περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά υψηλότερη περιεκτικότητα σακχάρων σε σχέση με τα κανονικά παγωτά.
  • 0% με επικάλυψη σοκολάτας, που σημαίνει ότι μπορεί να έχει αφαιρεθεί μεν μέρος της ζάχαρης ή των λιπαρών από το παγωτό, η επικάλυψη σοκολάτας, ωστόσο, συνεχίζει να αποδίδει θερμίδες, λιπαρά και σάκχαρα.

σπιτικό παγωτό και δίαιτα

«Κλειδί» η κατανάλωση με μέτρο και οι σπιτικές συνταγές

Τόσο το κανονικό παγωτό, όσο και οι light επιλογές, καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο και μετά από καλή ανάγνωση της ετικέτας του τροφίμου. Μέχρι και 2 φορές την εβδομάδα, μπορούμε να απολαμβάνουμε μία μπάλα από το παγωτό της αρεσκείας μας, χωρίς τύψεις και άγχος για τη σιλουέτα μας, πάντοτε, βέβαια, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Αν θέλεις να προσέξεις περισσότερο τη γραμμή σου, προτίμησε σπιτικές συνταγές παγωτού, με ημιαποβουτυρωμένο γάλα και ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες αντί για ζάχαρη. Μερικές ακόμα υγιεινές επιλογές είναι το παγωμένο γιαούρτι 0% με δημητριακά ολικής άλεσης και λίγο γλυκό του κουταλιού και το σπιτικό σορμπέ με παγωμένα φρούτα και μικρή ποσότητα λικέρ.

Άλλαξε τη ζωή σου με ένα κλικ!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ