Να επιλέξω σοκολάτα χωρίς ζάχαρη;

  • Σεπτέμβριος 2023

Ο περισσότερος κόσμος αδυνατεί να αντισταθεί στη σοκολάτα. Είναι, άλλωστε, από τα αγαπημένα γλυκίσματα μικρών και μεγάλων, επειδή, όμως, είναι και αρκετά θερμιδογόνα θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η σοκολάτα είναι ένα αρκετά παρεξηγημένο τρόφιμο, καθώς φαντάζει στο μυαλό των περισσοτέρων ως κάτι το «απαγορευμένο». Για το λόγο αυτό πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν την κατανάλωση σοκολάτας χωρίς ζάχαρη.

Πόση σοκολάτα πρέπει να καταναλώνουμε;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» τρόφιμα, τρόφιμα που μας παχαίνουν και τρόφιμα που μας αδυνατίζουν. Το ίδιο ισχύει και για τη σοκολάτα, η οποία μας δίνει γεύση, απόλαυση, ενέργεια, ενώ στη σύστασή της περιέχει και ορισμένα συστατικά που επιδρούν θετικά στη διάθεσή μας.

Γενικά, δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που να σχετίζουν απ’ ευθείας την κατανάλωση σοκολάτας με την εμφάνιση παχυσαρκίας. Ωστόσο, επειδή είναι αρκετά θερμιδογόνα (η μαύρη σοκολάτα με 70-80% περιεκτικότητα σε κακάο, δίνει περίπου 600 θερμίδες ανά 100γρ) θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ποσότητες που καταναλώνουμε, ιδιαίτερα εάν ακολουθούμε κάποια δίαιτα ή έχει «κολλήσει» η ζυγαριά μας.

Εάν θέλουμε, λοιπόν, να εντάξουμε τη σοκολάτα στη διατροφή μας, χωρίς αυτό να έχει δυσμενείς συνέπειες στο βάρος αλλά και στη συνολική υγεία μας, θα πρέπει να συμβιβαστούμε σε μία μικρή ποσότητα (30-40γρ.).

Τι συμβαίνει με τις σοκολάτες χωρίς ζάχαρη;

Οι σοκολάτες χωρίς ζάχαρη αποτελούν μια εναλλακτική επιλογή και στην αγορά κυκλοφορούν σοκολάτες οι οποίες αντί για ζάχαρη, περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά και έχουν λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με την κλασσική επιλογή (περίπου 100-120 θερμίδες λιγότερες ανά 100γρ).

Παρότι δεν έχουν σημαντικά χαμηλότερες θερμίδες από την κλασσική σοκολάτα, οι σοκολάτες με τεχνητές γλυκαντικές ύλες περιέχουν λιγότερα σάκχαρα, συνεπώς μπορούν να καταναλωθούν πιο άνετα από άτομα με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, και αυτό αποτελεί το μεγάλο τους πλεονέκτημα.

Συμπερασματικά, η σοκολάτα χωρίς ζάχαρη είναι μια καλή εναλλακτική επιλογή της κανονικής σοκολάτας, ωστόσο, επειδή αποτελείται κι αυτή από υδατάνθρακες και αποδίδει σημαντικό αριθμό θερμίδων (περίπου 400 σε σύγκριση με τις 550 της κλασσικής κουβερτούρας), θα πρέπει κι εκείνη να καταναλώνεται με σύνεση.

Άλλαξε τη ζωή σου με ένα κλικ!