Χάσε βάρος οικονομικά

  • Μάιος 2022

Ενώ τα εισοδήματα μειώνονται αισθητά, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται επικίνδυνα και μαζί ανεβαίνει και ο δείκτης της ζυγαριάς. Ο μειωμένος, πια, προϋπολογισμός μας αναγκάζει να στραφούμε σε νέες διατροφικές επιλογές, λιγότερο υγιεινές και εξαιρετικά θερμιδογόνες. Ποτά και λιπαρά τρόφιμα που υπόσχονται να ικανοποιήσουν το στομάχι μας με τα λιγότερα δυνατά χρήματα, συσκευασίες «τέρατα», προσφορές σε καταστήματα γρήγορου φαγητού, αποτελούν μόνο μερικά ενδεικτικά παραδείγματα. Ξέρεις πως το «ένα μ’ ένα», κατά τα άλλα οικονομικό cheeseburger, σου δίνει εκτός από 500 θερμίδες και 15 γραμμάρια κακής ποιότητας λιπαρών;

Πώς λοιπόν μπορείς να φας σωστά και οικονομικά;

Μεσογειακή Διατροφή: η οικονομική

Αν σκεφτείς πως οι Κρητικοί αποτέλεσαν το πρότυπο για να διαμορφωθεί το μοτίβο της Μεσογειακής διατροφής, καταλαβαίνεις πως στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν σε αφθονία όλα τα τρόφιμα που, σύμφωνα με αυτό, συστήνεται να καταναλώνουμε. Τεράστιος όγκος ερευνητικών δεδομένων αναδεικνύουν την αξία της Μεσογειακού τύπου δίαιτας, καθώς έχει συνδεθεί με τη μακροζωία, τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και την προστασία ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Μια δίαιτα πλούσια σε βασικότατα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το β-καροτένιο, η βιταμίνη C και οι πολυφαινόλες, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα οικονομική!

Η βάση της Μεσογειακής πυραμίδας, σε ελεύθερη μετάφραση οι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται σε μεγαλύτερη συχνότητα και ποσότητα, αποτελείται από τα δημητριακά και τα προϊόντα τους (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι – κατά προτίμηση ολικής αλέσεως), τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Κατά κοινή ομολογία τα παραπάνω τρόφιμα διατηρούν χαμηλές τιμές, ενώ ταυτόχρονα σου παρέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες A, C, D, Β, ανόργανα στοιχεία, όπως το ασβέστιο και το κάλιο, αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες, συστατικά που βοηθούν όχι μόνο στην πρόληψη ασθενειών αλλά και στη φροντίδα χρόνιων παθήσεων, όπως η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά.

Όσον αφορά το ακριβό κόκκινο κρέας, οι συστάσεις μιλούν για κατανάλωση 1-2 φορές το μήνα. Επίλεξε λοιπόν άπαχο κόκκινο κρέας πιο σπάνια και στόχευσε στην κατανάλωση πουλερικών, ψαριών και οσπρίων 2 φορές την εβδομάδα. Αν δεν μπορείς να διαθέσεις χρήματα για σολομό, οι σαρδέλες αποτελούν μια πολύ καλή εναλλακτική λύση, καθώς είναι και αυτές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά, ενώ οι τσιπούρες ιχθυοτροφείου και ο γαύρος είναι επίσης θρεπτικά και οικονομικά ψάρια. Τέλος, αναφορικά με τα όσπρια, συνδύασέ τα με δημητριακά (π.χ. φακές με ρύζι, ρεβίθια με πατάτα ή κριθαράκι, φασόλια με σιτάρι). Με τον τρόπο αυτό, θα εφοδιαστείς με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αντίστοιχη του κρέατος.

Πριν τα ψώνια…φάε!

Αν βρεθείς πεινασμένος στον «παράδεισο» του καταναλωτή, το super market, μάλλον θα φύγεις με παραφουσκωμένα καρότσια. Οι περιττές αγορές δεν θα ωφελήσουν ούτε το σώμα σου αλλά ούτε και την τσέπη σου. Συνεπώς:

Πριν το super market: φάε ένα υγιεινό σνακ και δημιούργησε μία λίστα με τα τρόφιμα που χρειάζεσαι ώστε να ψωνίσεις στοχευμένα και χωρίς σπατάλες. Εναλλακτικά, φρόντισε να έχεις ένα δροσερό ρόφημα μαζί σου στο δρόμο για τα ψώνια. Έρευνες δείχνουν πως πολλές φορές έχουμε την τάση να μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα, με αποτέλεσμα να παρατρώμε. Παράλληλα, υπάρχουν ροφήματα που μπορεί να καθυστερήσουν την πείνα μας βραχυπρόθεσμα, και ταυτόχρονα να μας προσφέρουν ενυδάτωση και αντιοξειδωτικά συστατικά.

Στο super market: είναι γεγονός πως οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού όταν έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες συσκευασίες. Για το λόγο αυτό, φρόντισε να επιλέγεις τρόφιμα που βρίσκονται σε μικρές μερίδες και μην παρασύρεσαι από τις οικονομικές προσφορές. Πριν αγοράσεις, λοιπόν, το σακουλάκι γίγας για να «αρπάξεις» το δώρο, σκέψου πως κατά πάσα πιθανότητα το μόνο που θα κερδίσεις είναι κιλά.

Παπούτσι από τον τόπο σου…

Προτίμησε εγχώρια φρούτα και λαχανικά καθώς είναι πιο οικονομικά αλλά έχουν και μεγαλύτερη θρεπτική αξία σε σχέση με αντίστοιχα εισαγωγής ή θερμοκηπίου. Φρόντισε, επίσης, να είναι τρόφιμα εποχής, αφού θα είναι και απαλλαγμένα από συντηρητικά και θα συμβάλλουν στην αποταμίευσή σου.

Μερίδα… για δύο

Οι μερίδες που σερβίρουν τα εστιατόρια είναι πολύ μεγαλύτερες, σχεδόν διπλάσιες, από την ποσότητα που πραγματικά χρειάζεσαι. Προτίμησε να μοιραστείς μία σαλάτα και ένα κυρίως πιάτο με κάποιο φίλο ή το σύντροφό σου. Εναλλακτικά, κατανάλωσε το μισό σου φαγητό εκεί και ζήτησε να πάρεις το υπόλοιπο στο σπίτι για την επόμενη μέρα. Έτσι γλιτώνεις τόσο σε χρήμα αλλά και σε θερμίδες.

Επιστροφή στη σπιτική κουζίνα

Τίποτα δε συγκρίνεται με το σπιτικό φαγητό. Αφιέρωσε λίγο χρόνο, βρες συνταγές και πειραματίσου. Ακόμη κι αν δεν είσαι «Master Chef», μπορεί να εκπλαγείς με τη γεύση, τη διαφορά στο σώμα σου, αλλά και με τα πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που θα δεις στον τραπεζικό σου λογαριασμό. Εμπνεύσου σπιτικά burgers με άπαχο κρέας, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, λαχανικά και ψωμάκι ολικής άλεσης ή μακαρονάδες με διαφορετικές σάλτσες από φρέσκια ντομάτα, λαχανικά και καρυκεύματα. Με τον τρόπο αυτό, εκτός από την οικονομία καταφέρνεις να έχεις και τον απόλυτο έλεγχο των τροφίμων που θα καταναλώσεις.

Άλλαξε τη ζωή σου με ένα κλικ!