Λόγοι για να επιλέξεις την online δίαιτα

  • Ιούλιος 2022

Η δίαιτα εξ’ αποστάσεως έγκειται σε ένα εξατομικευμένο online πρόγραμμα διατροφής και αποτελεί μία ιδιαίτερα δημοφιλή επιλογή από το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 και έπειτα. Και όχι άδικα, καθώς είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να χάσεις βάρος και να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως η παρακολούθηση από το διαιτολόγο σου μπορεί να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψεις την άνεση του σπιτιού σου. Η απώλεια βάρους εξ’ αποστάσεως, μάλιστα, κρίνεται ως το ίδιο ή ακόμα και, ανά περιπτώσεις, περισσότερο αποτελεσματική, σε σχέση με τις διά ζώσης συνεδρίες σε κάποιο διαιτολογικό γραφείο. Ποια είναι, αλήθεια, τα πλεονεκτήματα της online δίαιτας;

Προσβασιμότητα

Στην online δίαιτα, το εμπόδιο της απόστασης εξαλείφεται και μπορείς να συνεργαστείς με τον επαγγελματία διαιτολόγο της επιλογής σου, ανεξάρτητα από το που βρίσκεσαι. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που μένεις στο εξωτερικό, σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος ή απλώς αντιμετωπίζεις δυσκολία με τη μετακίνηση, η δίαιτα εξ’ αποστάσεως αποτελεί για εσένα την πλέον ιδανική επιλογή. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται είτε τηλεφωνικά, είτε online, μέσω skype, zoom, viber ή άλλων αντίστοιχων πλατφορμών, ενώ όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που θα χρειαστείς, σου αποστέλλονται μέσω email.

Εξοικονόμηση χρόνου

Η δομή της online δίαιτας είναι ακριβώς η ίδια με τη διαδικασία παρακολούθησης που ακολουθείται σε ένα διαιτολογικό γραφείο και δεν υστερεί ούτε σε χρόνο, ούτε σε ποιότητα. Με την online παρακολούθηση, ωστόσο, εξοικονομείς το χρόνο που αντιστοιχεί στη μετακίνησή σου από και προς το διαιτολογικό γραφείο της επιλογής σου, το χρόνο που δαπανάς μέχρι να παρκάρεις, καθώς και το χρόνο αναμονής μέσα στο διαιτολογικό γραφείο.

Ευελιξία

Στο πλαίσιο της online δίαιτας, οι συναντήσεις μας μπορούν να γίνουν τόσο μέσω κλήσεων βίντεο, όσο και τηλεφώνου, αναλόγως με την προτίμησή σου. Παράλληλα, υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στη διαθεσιμότητα του διαιτολόγου, ενώ δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα αν αλλάξεις (ακόμη και τελευταία στιγμή) την ημερομηνία ή την ώρα του ραντεβού σου. Επιπλέον, ο διαιτολόγος μπορεί να πραγματοποιήσει το ραντεβού σας από οποιοδήποτε μέρος βρίσκεται, αρκεί να έχει πρόσβαση στο τηλέφωνο ή το internet. Έτσι, για παράδειγμα, ένα προσωπικό ή επαγγελματικό ταξίδι, ή οποιοσδήποτε άλλος προσωπικός λόγος που υπό διαφορετικές συνθήκες θα σε ανάγκαζε να ακυρώσεις το ραντεβού με το διαιτολόγο σου, δε συντρέχει στην περίπτωση της online δίαιτας.

Μεγαλύτερη συνέπεια και πειθαρχία

Προκειμένου να πετύχει μία προσπάθεια απώλειας βάρους, είναι απαραίτητο να καταφέρει κανείς όχι μόνο να κάνει αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες, αλλά και να τηρήσει αυτές τις αλλαγές για ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα, ώσπου να μπορέσει να τις ενσωματώσει πλήρως στον τρόπο ζωής του. Έρευνες υποδεικνύουν πως, στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα περιστατικά που πειθαρχούν σε μεγαλύτερο βαθμό στη δίαιτα που ακολουθούν αφορούν σε άτομα που έχουν συστηματική επικοινωνία με το διαιτολόγο τους και δείχνουν συνέπεια στα ραντεβού τους.

Μάλιστα, φαίνεται πως εκείνοι που ακολουθούν online δίαιτα έχουν περισσότερες πιθανότητες να ολοκληρώσουν με επιτυχία την προσπάθεια αυτή, φτάνοντας με επιτυχία στον τελικό τους στόχο. Αυτό συμβαίνει διότι η διαδικτυακή επικοινωνία εξαλείφει εμπόδια, όπως η πίεση χρόνου και η περιορισμένη πρόσβαση σε κάποιο διαιτολογικό γραφείο, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να μην εγκαταλείπουν εύκολα τον «αγώνα», ούτε να προδιατίθενται να ακυρώνουν τα ραντεβού τους.

Οικονομία

Η τιμή της επίσκεψης στα διαιτολογικά γραφεία δε διαμορφώνεται μόνο με βάση την υπηρεσία που παρέχεται, αλλά καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό και από άλλους παράγοντες, όπως το κόστος του ενοικίου και τα διάφορα λειτουργικά κόστη και έξοδα συντήρησης του χώρου (κοινόχρηστα, ΔΕΗ, καθαρισμός, αναλώσιμα υλικά). Η διενέργεια online ραντεβού, από την άλλη, δεν επιβαρύνεται από τα προαναφερθέντα έξοδα, ενώ ταυτόχρονα, τα διαιτολόγια και τα απαραίτητα έγγραφα δεν τυπώνονται, αλλά αποστέλλονται ηλεκτρονικά. Το αποτέλεσμα; Απολαμβάνεις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες δίαιτας, σε χαμηλότερη τιμή.

Ασφάλεια

Εν μέσω πανδημίας, η online δίαιτα σου εξασφαλίζει αποτελέσματα αντίστοιχα με εκείνα της επίσκεψης σε διαιτολόγο, χωρίς να απαιτείται η φυσική σου παρουσία. Αυτό συνεπάγεται ότι μπορείς να επικοινωνήσεις με το διαιτολόγο σου χωρίς να απαιτείται, φυσικά, η χρήση μάσκας, αποφεύγοντας παράλληλα να θέσεις σε κίνδυνο την υγεία σου.

Άνεση

Η άνεσή σου καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας με το διαιτολόγο, είναι το Α και το Ω για την επιτυχία της δίαιτας. Η παρακολούθηση ενός εξειδικευμένου online προγράμματος διατροφής και συμβουλευτικής υποστήριξης μέσα από την άνεση του χώρου σου, αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα. Ιδιαίτερα όσον αφορά στα πιο εσωστρεφή άτομα, τα οποία δύσκολα θα επισκέπτονταν ένα διαιτολογικό γραφείο προκειμένου να ζητήσουν τη βοήθεια του ειδικού και να οδηγηθούν στην απώλεια βάρους, αποτελεί την ιδανική λύση.

Πώς να διαλέξεις με ποιο διαιτολόγο θα συνεργαστείς

Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, η διαδικασία εύρεσης και επιλογής του κατάλληλου για εσένα επαγγελματία διαιτολόγου/διατροφολόγου θα γίνει πιο εύκολη και αποτελεσματική, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις πιθανότητες επιτυχίας της προσπάθειάς σου:

  • Απόφυγε να επιλέξεις να συνεργαστείς με απρόσωπα ή ανώνυμα sites, καθώς η πιθανότητα να τα διαχειρίζονται άτομα που δε σχετίζονται καθόλου με τον κλάδο, είναι πολύ μεγάλη. Επιπλέον, μην προτιμήσεις online προγράμματα διατροφής που προκύπτουν αυτόματα μετά από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων, κάποιας φόρμας ή λοιπών εφαρμογών, χωρίς να έχεις πρώτα επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο διαιτολόγο.
  • Φρόντισε να επιλέξεις έναν πτυχιούχο Διαιτολόγο-Διατροφολόγο. Πριν την έναρξη της συνεργασίας σας, ρώτησε εάν κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και μη διστάσεις να ζητήσεις να τη δεις. Τα τελευταία χρόνια, για να εργαστεί κανείς ως Διαιτολόγος–Διατροφολόγος υποχρεούται να κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, μέσω της οποίας εξασφαλίζεται ότι ο επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει τετραετείς σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σε κάποιο ανάλογο τμήμα ΤΕΙ της χώρας ή έχει αποκτήσει αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ τίτλο σπουδών στο εξωτερικό.
  • Προτίμησε ο διαιτολόγος που θα συνεργαστείς να μη σου στέλνει απλώς ένα διαιτολόγιο, αλλά να σου παρέχει συμπληρωματική διατροφική εκπαίδευση. Η δίαιτα από μόνη της δε μπορεί να σου εξασφαλίσει ένα μόνιμο αποτέλεσμα. Η εκμάθηση των αρχών της σωστής και ισορροπημένης διατροφής από τον ειδικό είναι απαραίτητη, ώστε να μπορέσεις σταδιακά να προσαρμόσεις τη διατροφή σου στις συνθήκες της καθημερινότητάς σου και να μπορείς να λειτουργείς, χωρίς απαραίτητα να ακολουθείς κατά γράμμα ένα διαιτολόγιο. Με τον τρόπο αυτό, θα επιτύχεις μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία στη διατροφή σου, η οποία είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσεις τη διατήρηση του νέου σου βάρους.
  • Μην εμπιστεύεσαι δίαιτες που υποστηρίζουν τη μονοφαγία ή άλλα ακραία διαιτητικά σχήματα, που έχουν λάβει κατά καιρούς ιδιαίτερη δημοσιότητα. Προτίμησε να ακολουθήσεις μία δίαιτα μεσογειακού τύπου, που περιέχει όλα εκείνα τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, στις ποσότητες που σου αναλογούν. Η στέρηση και ο αποκλεισμός τροφίμων, συνήθως οδηγούν στην υπερκατανάλωση φαγητού και, συνεπώς, στην επαναπρόσληψη του βάρους.

Άλλαξε τη ζωή σου με ένα κλικ!