Υπάρχουν τροφές που ενισχύουν το μαύρισμα;
Το μαύρισμα αποτελεί φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας, ο οποίος αμύνεται στην επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Συγκεκριμένα, εξαιτίας της επίδρασης των ακτίνων του ήλιου, ερεθίζεται μία ομάδα κυττάρων που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα, με άμεσο αποτέλεσμα της έκκρισης της μελανίνης.
Η μελανίνη αποτελεί ουσία η οποία σχηματίζει ένα προστατευτικό τείχος, εμποδίζοντας, κατ’ αυτό τον τρόπο, την είσοδο της υπεριώδους ακτινοβολίας στο εσωτερικό του οργανισμού μας. Ως γνωστόν, η έκκριση της μελανίνης αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν και η ηλιακή ακτινοβολία είναι ισχυρότερη.
Συγκεκριμένες επιλογές τροφών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε το δέρμα σου να αντιδράσει θετικά στο μαύρισμα, προστατεύοντάς το, παράλληλα, από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αρκεί, λοιπόν, να συνδυάσεις το αντηλιακό σου με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές;
Καροτενοειδή: τα σπουδαιότερα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το φυσικό μαύρισμα
Τα καροτενοειδή είναι οι χρωστικές ουσίες που χαρίζουν στα φρούτα και τα λαχανικά έντονο κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα. Πέραν της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, η κατανάλωση τροφών που τα περιέχουν ευθύνονται, έστω και σε κάποιο μικρό βαθμό, για το σκούρο χρώμα του δέρματος μετά την έκθεση στις ακτίνες του ήλιου. Ποια είναι, λοιπόν, τα καροτενοειδή, και πού θα τα βρεις;
Α – καροτένιο: Βρίσκεται στα καρότα, τα κολοκύθια και τις γλυκοπατάτες.
Β – καροτίνη: Είναι μια φυσική χρωστική ουσία που, μέσα στο σώμα, μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και επιτελεί διάφορες βιολογικές διεργασίες. Διεγείρει την παραγωγή μελανίνης και επιταχύνει τη διαδικασία του μαυρίσματος, ενώ, επίσης, συντελεί στο να διατηρηθεί το μαύρισμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ακόμα, προλαμβάνει τους ερεθισμούς και τις πανάδες του δέρματος. Βρίσκεται κυρίως στα λαχανικά πορτοκαλί και κίτρινου χρώματος, όπως καρότα, τα λαχανικά με μεγάλα πράσινα φύλλα (π.χ. σπανάκι και αγκινάρες), το πεπόνι, το μάνγκο, οι πιπεριές και οι κολοκύθες.
Λουτεΐνη: Περιέχεται στα σκούρα πράσινα λαχανικά, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα κολοκύθια και τις κόκκινες πιπεριές
Ζεαξανθίνη: Καλύτερες πηγές της είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως τα χόρτα, το λάχανο και το σπανάκι. Επίσης, περιέχεται στον κρόκο του αυγού, καθώς και σε κίτρινα φρούτα και λαχανικά.
Kρυπτοξανθίνη: Προστατεύει τα κύτταρα και τους ιστούς από την οξειδωτική βλάβη. Θα τη βρεις στο μάνγκο, τα πορτοκάλια και τα ροδάκινα.
Λυκοπένιο: Εμφανίζει ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση. Βρίσκεται στις ντομάτες, τα καρπούζια, το ροζ γκρέιπφρουτ και τα βερίκοκα.
Άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στο ομοιόμορφο μαύρισμα
Βιταμίνη Β: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β περιέχονται σε μια πληθώρα τροφών που περιλαμβάνουν τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C ή, αλλιώς, ασκορβικό οξύ, εμποδίζει τη δράση των ελεύθερων ριζών που σχηματίζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η δράση της είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε. Βρίσκεται στις φράουλες, το ακτινίδιο, τα πεπόνια, τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια και ούτω καθεξής).
Βιταμίνη Ε: Εκτός από το ελαιόλαδο, η βιταμίνη Ε περιέχεται στις φυτικές μαργαρίνες, τα ψάρια, το κρέας, τη σοκολάτα υγείας, τους σπόρους και, φυσικά, τους ξηρούς καρπούς, που πρωταγωνιστούν στη Μεσογειακή Διατροφή. Προσοχή όμως στην υπερκατανάλωση, διότι οι τροφές αυτές έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο.
Πολυφαινόλες: Πρόκειται για ουσίες που παρεμποδίζουν τον εκφυλισμό των κυττάρων και σταθεροποιούν τις ίνες του κολλαγόνου. Βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως το εξαιρετικά ευεργετικό σύκο, οι φράουλες, το ρόδι, τα βατόμουρα και οι σπόροι του κόκκινου σταφυλιού. Ιδιαίτερα πλούσιοι σε αυτά τα αντιοξειδωτικά συστατικά, επίσης, είναι και οι χυμοί σταφυλιού, ροδιού και βατόμουρου.
Σελήνιο: Είναι ένα μέταλλο που καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος. Βρίσκεται στα ψάρια, τα θαλασσινά και τα προϊόντα που βασίζονται στο γάλα και τα δημητριακά.
Βιταμίνη 12: Διεγείρει την παραγωγή της μελανίνης και βοηθάει σημαντικά στη χρησιμοποίηση του οξυγόνου από τα κύτταρα του δέρματος. Βρίσκεται στα αυγά, το γάλα, το τυρί και τα πράσινα λαχανικά.
Χαλκός: Διεγείρει τη λειτουργία του ενζύμου τυροσινάση, με τη βοήθεια της οποίας παράγεται η μελανίνη. Καταναλώνοντας, λοιπόν, τακτικά τροφές που περιέχουν χαλκό, όπως είναι τα μανιτάρια, το συκώτι, τα θαλασσινά, τα μπιζέλια, τα καρύδια και τα σταφύλια, μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία του μαυρίσματος.