Γυμναστική και διατροφή: μερικά χρήσιμα tips
Η παχυσαρκία αποτελεί φαινόμενο που συνδέεται άρρηκτα με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως είναι οι διατροφικές επιλογές (υπερφαγία, συναισθηματική κατανάλωση τροφής, ελλιπής διατροφική εκπαίδευση και ούτω καθεξής) και η απουσία φυσικής δραστηριότητας.
Βασική σου προτεραιότητα για την αποφυγή της παχυσαρκίας πρέπει να είναι η καλή διατροφή και η επαρκής φυσική δραστηριότητα, με τη σωστή επιλογή τροφών και την ενασχόληση με μορφές άσκησης της προτίμησής σου, αντιστοίχως.
Ο συνδυασμός γυμναστικής με διατροφή
Για να πετύχεις τη διατήρηση της καλής μας φυσικής κατάστασης, σε συνδυασμό με μία απολύτως ισορροπημένη διατροφή, πρέπει τα καθημερινά σου γεύματα να καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες και να απαρτίζονται από μια ευρεία ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Τα παραπάνω, σύμφωνα με πλήθος ερευνών διαιτολόγων και διατροφολόγων, συμβάλλουν στο χτίσιμο ενός γερού ανοσοποιητικού και μυοσκελετικού συστήματος, βοηθώντας, έτσι, στην καταπολέμηση των ιογενών ασθενειών. Τα πιο σημαντικά οφέλη της άσκησης και της σωστής διατροφής, ωστόσο, είναι η μακροζωία και η βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Ορισμένα χρήσιμα διατροφικά tips για αθλητές, είναι τα εξής:
Η καθημερινή πρόσληψη πρωινού
Διαιτολόγοι και διατροφολόγοι παγκοσμίως διαμηνύουν πως το πρωινό γεύμα πρέπει αδιαπραγμάτευτα να συμπεριλαμβάνεται στο ημερήσιο διατροφικό πλάνο όλων. Ένα πλούσιο και ποιοτικό πρωινό εξασφαλίζει την άνοδο των επιπέδων γλυκόζης και του μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου στο αίμα, αυξάνοντας, κατ’ επέκταση, τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού και ενισχύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Η ανυπολόγιστη αξία των υδατανθράκων
Οι υδατάνθρακες “γεμίζουν” τις αποθήκες γλυκογόνου και βελτιώνουν την απόδοση. Είναι η πλέον σημαντική πηγή ενέργειας και πρέπει να καταναλώνονται ιδίως σε περιόδους έντονης άσκησης. Οι διατροφολόγοι και διαιτολόγοι προτείνουν τα ζυμαρικά και το ρύζι ολικής άλεσης, που περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και επιπλέον βιταμίνη Β, ενισχύοντας, έτσι, στο έπακρο τις ενεργειακές μας ανάγκες. Η κατανάλωσή τους πρέπει να κυμαίνεται στη 1 με 2 φορές την εβδομάδα.
Η σημασία του λιπαρού ψαριού
Από το εβδομαδιαίο διατροφικό σου πλάνο δεν πρέπει να απουσιάζει η κατανάλωση λιπαρών ψαριών (κυρίως σολομού, τόνου, σαρδέλας, πέστροφας), επίσης 1 με 2 φορές την εβδομάδα. Τα ψάρια όχι μόνο είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, που συνδράμουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και, ως εκ τούτου, στην αποφυγή των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά, συν τοις άλλοις, συγκαταλέγονται στην περιορισμένη κατηγορία τροφών που περιέχουν βιταμίνη D.
Οι απαραίτητες ποσότητες νερού
Είναι γνωστό πως τα 2/3 του σώματός μας αποτελούνται από νερό, όπως και ότι οι ποσότητες υγρών που χάνονται με την εφίδρωση είναι αρκετά μεγάλες. Όταν αθλείσαι, φρόντισε να καταναλώνεις καθημερινά άφθονες ποσότητες νερού, μιας και αυτό είναι απαραίτητο για την υδατική ισορροπία του οργανισμού και τη διατήρηση της φυσιολογικής εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος. Βοηθά, επίσης, στην πέψη της τροφής και στην καλή λειτουργία όλων των οργάνων.
Η δική σου εκδοχή
Φυσικά, ακόμα και τα πιο “must” διατροφικά tips, συχνά δε λειτουργούν για όλους το ίδιο. Αν διαπιστώνεις πως η ζυγαριά δεν κατεβαίνει, τότε υπάρχει μια αρκετά μεγάλη πιθανότητα να συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, οι οποίοι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης με τη συμβολή του γιατρού ή του διαιτολόγου/διατροφολόγου σας.