Bikini diet: Πως να χάσεις 5 κιλά μέχρι να βγεις στην παραλία

  • Ιούλιος 2023

Είναι αλήθεια πως λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπου και ξεκινάνε οι εξορμήσεις στην παραλία, μας απασχολεί όλο και πιο έντονα το σωματικό μας βάρος. Στην προσπάθειά μας να χάσουμε τα περιττά κιλά, πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα διαφόρων ακραίων διάσημων διαιτών express, που κάθε άλλο παρά υγιεινές είναι. Ένας ασφαλής και υγιεινός τρόπος για να απαλλαγείς από τα παραπανίσια κιλά είναι η δίαιτα του μπικίνι,  γνωστή ως bikini diet. Πάμε να δούμε αναλυτικά τόσο συμβουλές, όσο και ένα ενδεικτικό μενού, που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις το καλοκαιρινό σώμα που ονειρεύεσαι!

Κατανάλωσε μικρά και συχνά γεύματα

Τα μικρά και συχνά γεύματα αποτελούν από τις top συμβουλές που δίνουν οι διατροφολόγοι σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Η κατανάλωση 5-6 μικρών γευμάτων την ημέρα μας βοηθά να κατανείμουμε την προσλαμβανόμενη ενέργεια μέσα στην ημέρα μας και, παράλληλα, μειώνει το αίσθημα της πείνας.

Extra tip: η κατανάλωση πολλών και μικρών γευμάτων μπορεί να βοηθήσει τον μεταβολικό σου ρυθμό. Όταν τρως ελάχιστα, ο μεταβολικός ρυθμός αρχίζει να μειώνεται, με αποτέλεσμα μια «κολλημένη» ζυγαριά.

Ρίξ’ το στις σαλάτες

Οι σαλάτες έχουν σημαντική συμβολή στη ρύθμιση του βάρους μας, καθώς είναι ολιγοθερμιδικές, ενώ παράλληλα, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, προκαλούν εύκολα το αίσθημα κορεσμού. Μάλιστα, όταν συνδυάζονται με κάποια πηγή πρωτεΐνης (πχ κοτόπουλο, τόνο, τυρί ή αυγό) και κάποια πηγή υδατάνθρακα (πχ παξιμάδι ή καλαμπόκι), μπορούν να αποτελέσουν ένα πλήρες γεύμα. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή, όμως, στην προσθήκη ελαιολάδου στις σαλάτες σου, καθώς μια κουταλιά της σούπας παρέχει περίπου 130 θερμίδες.

Προτίμησε προϊόντα ολικής άλεσης

Οι φυτικές ίνες μας κάνουν να νιώθουμε πιο εύκολα χορτάτοι. Πρόσθεσε στο διαιτολόγιό σου ψωμί ολικής άλεσης ή παξιμάδι, καστανό ρύζι ή μακαρόνια ολικής άλεσης.

Extra tip: τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία,  μεταξύ άλλων, συμβάλουν στη διατήρηση ενός λαμπερού δέρματος!

Απόφυγε τις σάλτσες

Λιπαρές σως και κρέμες γάλακτος θα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν, καθώς θα εκτινάξουν το θερμιδικό περιεχόμενο του φαγητού σου, «σπάζοντας» το πρόγραμμα της δίαιτας.

Περιόρισε το αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι αρκετά θερμιδογόνο, καθώς  μας δίνει σχεδόν ίδιες θερμίδες με το λίπος. Πιο συγκεκριμένα, 1γρ. αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες και 1 γρ. λίπους 9 θερμίδες. Πολλοί δυσκολεύονται να διατηρήσουν το βάρος ή να χάσουν κιλά, όχι απαραίτητα επειδή τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού, αλλά επειδή καταναλώνουν πολύ αλκοόλ. Συνεπώς, κατά την περίοδο που θες να χάσεις βάρος, ιδανικό θα ήταν να μην πίνεις καθόλου αλκοόλ.  Εάν κάτι τέτοιο σου μοιάζει αδύνατο, μπορείς να πίνεις 1-2 ποτά την ημέρα, κατά προτίμηση ένα ποτήρι κρασί ή μία μπύρα.

Επίλεξε light προϊόντα

Βασικός στόχος μιας δίαιτας αδυνατίσματος είναι ο περιορισμός των θερμίδων που λαμβάνεις από το λίπος και τη ζάχαρη. Για αυτό, φρόντισε να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου προϊόντα στη light μορφή τους, όπως για παράδειγμα τα light γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί).

Προσοχή με τα παγωτά

Μπορεί το παγωτό να αποτελεί πηγή ασβεστίου, ωστόσο μας προσφέρει θερμίδες. Άσε στην άκρη, λοιπόν, τα παγωτά του εμπορίου και αν σε πιάσει λιγούρα, μπορείς να φας παγωτό με λίγες θερμίδες, όπως μια μπάλα βανίλια, γρανίτα, παγωτό 0% ή ακόμη καλύτερα σπιτικό παγωτό.

Πες ναι σε υγιεινά και ολιγοθερμιδικά σνακ

Από τις ιδανικότερες επιλογές για σνακ είναι τα φρούτα, ένα κεσεδάκι γιαούρτι 2%, μια χούφτα ανάλατοι ξηροί καρποί ή ένα κεσεδάκι ζελέ light. Εάν πάλι θες κάτι πιο γλυκό, μπορείς να υποκύψεις σε ένα μικρό κομματάκι μαύρη σοκολάτα.

Τι παίρνεις, τι αφήνεις!

Do’s

Dont’s

Ελαφριά γεύματα στα οποία μεσολαβούν υγιεινά σνακ

Ένα κύριο γεύμα το βράδυ

Ελαφριά πιάτα που συνοδεύονται από δροσιστική σαλάτα

Βαριά γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, που θα σε κάνουν να νιώσεις δυσφορία

Ενυδάτωση μέσω του νερού

Υπερκατανάλωση αλκοόλ

Ψάρια και θαλασσινά, βραστά, ψητά ή ξιδάτα

Ψάρια και θαλασσινά στην τηγανητή εκδοχή τους

Λεμόνι, ρίγανη ή μυρωδικά (πχ. μαϊντανός, βασιλικός, δυόσμος)

Πολύ αλάτι ή μπαχαρικά, που αυξάνουν το αίσθημα της δίψας

Φρούτα στην παραλία

Μεγάλα γεύματα πριν το κολύμπι

1 ποτήρι κρασί ή μπύρα

«Υπερφορτωμένα» κοκτέιλ

Πώς να αντικαταστήσεις τις «επικίνδυνες» τροφές

Όταν αναφερόμαστε σε «επικίνδυνες» τροφές, συνήθως μιλάμε για τα φαγητά που τρώμε στις ταβέρνες, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καλοκαιρινής διατροφής. Φυσικά, δεν είναι άλλα από  τα τηγανητά και το αλκοόλ που τα συνοδεύει.

Μερικά έξυπνα tips που μπορείς να ακολουθήσεις, είναι τα εξής:

Αντί για…

Επιλέγω…

Τηγανητά ψάρια και θαλασσινά

Βραστά ή ψητά

Τηγανητές πατάτες

Πατάτες φούρνου ή πατατοσαλάτα

Τηγανητά κολοκυθάκια ή μελιτζάνες

Λαχανικά στη σχάρα

Φέτα

Ανθότυρο ή cottage cheese

Τυροσαλάτα, τζατζίκι

Cottage cheese ή σως γιαουρτιού light

Παρφέ παγωτό

Παγωτό βανίλια ή σορμπέ

Σουβλάκι με γύρο και τζατζίκι ή σως

Παραδοσιακός κρίθινος ντάκος με τομάτα και λευκό τυρί χαμηλών λιπαρών

Φραπουτσίνο και συναφείς καφέδες

Ένα φλιτζανάκι ελληνικό καφέ

Ενδεικτικό μενού

ΠΡΩΙΝΟ

1 μπολάκι γάλα 1,5% με δημητριακά ολικής άλεσης και 1 μικρή μπανάνα σε κομματάκια

ΠΡΟΓΕΥΜΑ

1 κεσεδάκι ζελέ light

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ

1 μικρό φιλέτο σολομού, με λίγες κουταλιές καστανό ρύζι και χόρτα βραστά με ελαιόλαδο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ

1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% και 3 μικρά βερίκοκα

ΒΡΑΔΙΝΟ

Σαλάτα με λαχανικά εποχής, 1 αυγό βραστό, 3 κ.σ. cottage cheese και 1 μικρό κρίθινο παξιμάδι με ελαιόλαδο

Άλλαξε τη ζωή σου με ένα κλικ!